Напусна ни великият сценарист и хуманист Анжел Вагенщайн

  • от PlovdivTime
  • 12:39, 29.06.2023

Изключителният режисьор, писател и сценарист, пловдивчанинът Анжел Вагенщайн ни напусна на 100-годишна възраст. Тъжната новина съобщи  председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар. 

"С голяма болка споделям тъжната новина за кончината на Анжел Вагенщайн. Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел и до нови срещи! Зихроно ливраха! P.S. Желанието на Анжел е да бъде изпратен в тесен семеен кръг. На 30-ия ден, както повелява еврейската традиция ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел", написа д-р Александър Оскар. 

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив. Автор е на сценариите на 52 игрални, документални и анимационни филма, произведени в девет страни. Автор е на пиеси за възрастни и деца, поставени в България и чужбина. Написал е 7 книги, издадени в Германия, Русия, Франция, Чехия, Съединените щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Испания, Полша, Италия, Израел. Филмът по негов сценарий "Звезди", заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан. Сред най-известните му произведения са сценариите на филмите "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I", "След края на света".
 
Екипът ни поднася съболезнования на семейството и близките на великия българин!
 
Поклон!