Напусна ни проф. Павел Герджиков

  • от PlovdivTime
  • 15:52, 23.01.2023
"С дълбока тъга съобщаваме, че ни напусна именитият оперен изпълнител, режисьор и педагог проф. Павел Герджиков - дългогодишен преподавател в Академията ни, носител на редица държавни отличия: ордените „Стара планина" и „Св. св. Кирил и Методий", наградите „Марин Големинов", „Златен будилник" на БНР", съобщиха от АМТИИ "Проф.Асен Диамaндиев"- Пловдив.
 
Той е роден през 1938 г. в Кърджали, а в рода му има известни имена от културната ни сцена. Негова баба е актрисата Кина Герджикова – звезда на Народния театър в началото на XX век и роднина на Петко Славейков. По линия на Герджиковия род е свързан с много интелектуални фамилии – с акад. Николай Райнов и Стефан Гечев. Прадядо му Иван Герджиков е депутат в Първото народно събрание на Източна Румелия.

Павел Герджиков учи оперно пеене при Анна Тодорова и Илия Йосифов. Завършва ДМА (1961) и специализира в Берлин. На 23 години дебютира в Софийската опера. В кариерата си има над 100 роли, сред които са Фигаро в „Сватбата на Фигаро”, Галицки в „Княз Игор”, Папагено във „Вълшебната флейта”, и десетки постановки като режисьор. Пял е в оперните театри в Париж, Виена, Мадрид, Копенхаген и други.

На сцената на Музикалния театър Павел Герджиков е режисьор на оперетите „Великата неизвестна“ от Франц фон Супе, „Граф фон Люксембург“ от Франц Лехар, „Мамзел Нитуш“ от Флоримон Ерве. През 2015 г. той поставя и последната опера на Моцарт - „Вълшебната флейта“. Носител е на престижни държавни отличия, сред които ордените „Стара планина” и „Св. св. Кирил и Методий”.

По личното желание на Герджиков поклонение и погребение няма да има, и близките ще уважат тази негова воля, съобщи проф. Свилен Райчев, заместник-ректор на Националната музикална академия.

Поклон пред паметта му!