Напусна ни известният тракийски кларинетист Никола Янков - Леновчето

  • от PlovdivTime
  • 16:56, 25.08.2020
На 88-годишна възраст ни напусна известния тракийски кларинетист и фолклорен виртуоз Никола Янков-Леновчето. Един талант, посветил над 60 години от живота си на тракийската народна музика и учител на десетки музиканти в Тракия. Основател и ръководител на прочутата Леновска народна група с множество записи за фонда на Радио Пловдив и Българското радио.
 
За кончината му оповести един от доказалите се фолклорни журналисти в България Николай Чапански с публикация във Фейсбук. 
 
Своите съболезнования изказа и ръководителят на група "Канарите" - Атанас Стоев. "Почина нашият учител и приятел НИКОЛА ЯНКОВ - Леновчето. Последния войвода от старата школа кларинетисти, оставил истински стил и тон на кларинет, с бавната си мелодия и тракийските си хора. Вечна му памет! Музиката му ще е вечно жива!" - пише той.  
 
Легендарната Леновска група е създадена в 1956 година с несменяем ръководител кларинетиста Никола Янков - Леновчето, роден в село Леново. През целият си период на изяви, в групата са участвали изпълнители, всеки един, от които е личност и връх като инструменталист. Леновската народна група все още живее в сърцата на почитателите на народната музика. 
 

В тракийското село Леново кларнетистът Никола Янков е сред най-известните жители. Цялото село се гордее с музиката, която е създавал през годините, и най-вече затова, че е прославил родния си край дори в Дания. Къщата на бай Кольо Леновеца и неговата съпруга Иванка Богданова е скромна – на два етажа с голям асмалък пред нея и лятна кухня, която събира много гости.
 
Музикалното семейство от Леново се слави и с гостоприемството си. Често се събират музиканти и приятели, чува се българска народна музика, организират се сериозни репетиции преди всяко турне. Никола Янков отдавна е в пенсия, но музикантската му душа никога не се пенсионира.
 


Навъртял е повече от 50 творчески години, през които е изсвирил стотици тежки сватби в Тракия, оставил е десетки неповторими записи на хора, ръченици и трапезни мелодии в Златния фонд на Националното радио. Леновеца е все още легенда в тракийските села Христо Милево, Поповица, Чешнигирово, Тополово и Дълбок извор. Музиката му е най-ценена в Садовския и Първомайския край, където е царството на сватбарските групи у нас.
 


През годините в Леновската група са свирили все добри музиканти, като Атанас Стоев от Канарите, саксофониста Миньо Георгиев, преди това Димо Колев, Тодор Пращаков и много други. Първата певица, с която групата жъне успехи още преди 50 години, е Недялка Керанова, после Пенка Павлова, Стайка Гьокова, Крум Янков, Иванка Богданова, Величка Гьорева и много други.
 


Първите записи Леновската група прави в Радио Стара Загора през 1959 г. на “Китенлъшко хоро”, кръстено на първото име на с. Леново - Китенлък (така се е наричало до 1905 г.). На сватба в с. Чешнигирово се ражда и едно от най-популярните хора на групата - “Керановско хоро”, по настояване и любим мотив на певицата Недялка Керанова.
 
От 1990 г. Леновската група прави ежегодни турнета в Дания по покана на Питър Бастиян. Фолклорните концерти в Копенхаген и околните градове са предимно пред ученици. Издадени са два албума с музиката на Леновската група в Дания.

Поклон пред светлата му памет!
 

Kоментари

коментар
Димитър илиев
19:28, 11.06.2023
Отговор

Как си