Напусна ни Иван Савов - художникът на “Любовен елексир“ в Пловдивската опера

  • от PlovdivTime
  • 09:55, 03.04.2023

Иван Савов ни напусна неочаквано, в усилена подготовка на изложба, съобщиха от Съюза на българските художници. Творец с богата култура, която му позволява да работи с режисьори и музиканти, с литературни текстове. Любопитен към света творец, който не познава граници в жанровете и техниките. Един от малкото, посветени в сложната техника на енкаустиката.

Иван Савов е роден в Сливен. Завършва Гимназията за приложни изкуства в София. Дълги години работи като главен художник на Русенската опера. Бил е главен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. Последно под тепетата направи сценографията на "Любовен елексир" на Пловдивската опера.

От 1991 година започва да се занимава и с режисура. Оттогава е реализирал 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982), През 2018 получава званието Почетен гражданин на Сливен и Националната награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за значителен принос за духовното развитие на града и в българската култура.

Творби на Иван Савов са притежание на Национална галерия, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многобройни частни колекции в България, Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.

Поклон пред паметта му!