Напусна ни големият живописец Аршак Нерсисян

  • от PlovdivTime
  • 16:10, 21.08.2021

Днес ни напусна големият художник Аршак Нерсисян, обявиха от официалния профил на твореца в социалните мрежи.

Аршак Нерсисян е роден през 1952 г. в Ереван, Армения. Завършил е Художествена академия в Ереван, специалност Графика. Специализира в Литва, Латвия и Санкт Петербург, Русия. В периода 1989 до 1994г. работи като художествен редактор на списание „Жените на Армения“.

От 1996г. живее постоянно в България и работи като художник на свободна практика. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и извън страната. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014г., Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала Средец. Има много участия в пленери в България в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия – симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария – Будапеща, „Биенале на изкуствата“ и самостоятелна представителна изложба на Български културен център, Русия – гр. Курск, Германия – Берлин – самостоятелна изложба.

През 2009 г. Член е на Дружеството на бургаските художници, а през 2009г. му е връчена „Награда за годината“ на галерия „Бриз“ гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

Илюстрира книги с поезия и др.

PlovdivTime поднася съболезнованията си на близките и семейството на маестрото!

Поклон!