Напусна ни големият пловдивски художник Таню Митев

  • от PlovdivTime
  • 18:02, 17.06.2020

След дълго боледуване днес почина големият пловдивски художник Таню Митев. 75-годишният пловдивчанин загуби битката с коварната болест, с която се бореше повече от година. 

Таню Митев е роден на 27 февруари 1944 г. в Пловдив. От 1976  г. е член на Дружеството на пловдивските художници, а от 1985 - на Съюза на българските художници. Членува и в Международната асоциация по пластични изкуства към ЮНЕСКО. Участвал е в множество национални изложби в София, Карлово, Смолян, Добрич. Показвал е творбите си в самостоятелни изложби в България, Франция, Белгия, Швейцария. 

Учи се и твори заедно с големите пловдивски художници Златю Бояджиев и Йоан Левиев. 

"Творците не са хора на материалното, а на духа. Тяхната мисия е точно такава – да съхраняват и пазят традициите. През 70-те години бях близък със Златю Бояджиев. Спомням си как рисуваше една голяма картина – „Родопска сватба“. Платното беше опънато на цялата стена в ателието му. Възхищавах се на героизма, с който твореше. Вече беше получил инсулт и рисуваше с лявата ръка. И работеше упорито и всеотдайно. Често ме канеше и често идваше при мен – в ателието ми срещу Кукления театър. Показвах му картините си, а той ги сочеше с бастуна си и отсичаше „да“ или „не“.  Неговата оценка беше барометър за мен. Благодарен съм, че имах шанса да общувам с него. Златю Бояджиев вдигаше високо летвата. В този период ми направи портрет. Аз пък му помагах в ателието – опъвах му платна, грундирах ги и попивах всички важни неща, които споделяше с мен" казва художника в последното си интервю за PlovdivTime. 

Последната си ретроспективна изложба "Мистични хоризонти" той откри на рожденния си ден през 2019 година в галерия „Aeterna“.

Сбогом, Маестро!

Екипът ни изказва своите съболезнования на семейството на художника. 

Kоментари

коментар
Ангел Шопов
06:09, 18.06.2020
Отговор

Помня негова картина от изложба във физкултурния салон на “Лиляна Димитрова”. Беше жена с червен пуловер и с чаша вино .

коментар
MilesDavis 1912
23:57, 08.11.2022

Той е учил в ''Лиляна Димитрова "