Напусна ни големият пловдивски художник Иван Поповски-Джовани

  • от PlovdivTime
  • 10:08, 28.08.2020

Напусна ни големият художник Иван Поповски-Джовани. Творецът си отиде на 94-годишна възраст след заболяване само месец и 20 дни преди да навърши 95.

"Вчера бе кремиран, за да почива, каквото бе неговото желание, в гроба на родителите и сестрите си. Още не сме получили урната с праха му. Да го помним, каъвто беше най-често - жизнен, весел, изпълнен със светлината на изкуството", написа синът му Стефано Поповски.

Иван Стефанов Поповски е роден през 1925г. в България. Завършва Художествената Академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов.

Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Градските Художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а също и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария и Гърция.

Иван Поповски е носител на ордени I-ва и II-ра степен "Кирил и Методий“, като художник, Втора награда-живопис на Национална изложба на учителите и Награда "Пловдив“ 2001г. за изобразително изкуство.

Редакцията на PlovdivTime поднася съболезнованията си на семейството и близките на големия артист!

Поклон!

Kоментари

коментар
Veska Petrova
12:45, 28.08.2020
Отговор

Поклон,Маестро! Лек и светъл път към звездите.