Напусна ни авторът на “Непосилната лекота на битието“ Милан Кундера

  • от PlovdivTime
  • 12:41, 12.07.2023

Отишъл си е големият чешки писател, поет, есеист, драматург и философ Милан Кундера, пишат световните медии. Авторът на „Непосилната лекота на битието", „Шегата“, „Празникът на незначителността“, „Смешни любови“, „Валс на раздяла“ от 1975 г. живее във Франция. Затова пише и на чешки, и на френски език. Поради цензурата на комунистическото правителство на Чехословакия след негова позиция срещу окупацията на страната от войските на Варшавския договор, книгите му са забранени и това остава така до падането на правителството в Кадифената революция през 1989 г.

Кундера е роден на 1 април 1929 г. в Бърно. Син на известния концерт пианист и музиколог Лудвик Кундера, който го въвежда в тайните на музиката. Възпитаник е на Карловия университет, където специализира литература и естетика. После се прехвърля във Филмовия факултет на Академията за сценични изкуства в Прага. След дипломирането си през 1952 г. приема да изнася лекции по световна литература в същата институция.

Носител е на Йерусалимска награда (1985), Австрийска държавна награда за европейска литература (1987), Награда на Международния литературен фестивал във Виленица (1992)), Хердерова награда (2000), Чешка държавна награда за литература (2007).

Поклон!