Музикант от оркестър „Пловдив” се нуждае от спешна животоспасяваща трансплантация

  • от PlovdivTime
  • 17:01, 17.08.2020

Известният музикант от оркестър Пловдив - Минко Илиев има спешна нужда от нашата помощ. Кларинетистът, който е съпруг и баща на три дечица трябва възможно най-скоро да замине за Турсия, където да му бъде направена бъбречна трансплантация. 

Зовът за помощ бе публикуван от пловдивската певица и негова колежка от оркестър Пловдив - Цонка Нанова. Ето какво написа тя:

"Здравейте, казвам се Цонка Нанова. Моето професионално поприще е свързано с българския фолклор. Това ми дава възможност да работя близо 20 години с едни от най-изявените, талантливи и успели музиканти в България. Такъв голям талант е и колегата ми от оркестър „Пловдив” – Минко Илиев, който днес се нуждае от спешна бъбречна трансплантация в Турция!

Минко е един изключително успял и щастлив човек, защото е обичан съпруг и баща на три прекрасни дъщери. Има любовта и на публиката, на онези, които разбират висотата и сложността на музиката, която изпълнява. През годините той е имал възможността да работи на една сцена с имена като Бинка Добрева, Александър Райчев Бенд, Недялко Недялков и много други музиканти, представители на българското национално радио и телевизия. За съжаление, от няколко години Минко страда от диабет, чиито стойности се повишават и това дава лошо отражение на функцията на неговите бъбреци, сърце и дишане. Натоварването на сърцето му поражда неколкократно повишаване на кръвното налягане, което от своя страна допринася и за мозъчен инсулт, който той получава преди 6 месеца.

Наред с всичко останало, Минко страда и от анемия, както и от сънна апнея. Бъбреците му почти не функционират вече, което налага спешна хемодиализа. По препоръка на лекарите е необходима и последваща бъбречна трансплантация в чужбина, за да може Минко да продължи своя живот. Нужните средства за осъществяване на тази операция обаче са непосилни за семейството му и е невъзможно да ги осигурят. Затова молим всеки един от вас, с колкото и каквато сума може да помогне, за да продължат да греят очите на три щастливи дъщери, че техният баща е здрав, и че го има! Благодарим ви!", гласи текстът, публикуван от Цонка Нанова.

“Добри хора и приятели, да помогнем на един колега да живее! Вярваме, че всички ние ще успеем да му помогнем“, апелират още много колеги на Минко Илиев  в социалните мрежи.

Звездите на телевизия “Планета Фолк“ подготвят благотворителен концерт за началото на септември, а дотогава с благодарност се обръщат към всеки, който би дарил средства за животоспасяващата трансплантация. 

Средствата се набират по банкова сметка IBAN: BG43UNCR70001524087934, BIC: UNCRBGSF, с титуляр - Минко Митков Илиев.