Мутафчийски отчете 15% ръст на хоспитализираните

  • от PlovdivTime
  • 10:51, 11.02.2021

Заболеваемостта в сравнение с миналата седмица е увеличена с 32%, коментира ген. Мутафчийски на брифинга на здравните власти днес.

„Ако вземем от бройката от преди 2 седмици, има 54% повишаване. Смъртността е увеличена с 4%, но особеност в България е, че тя следва увеличението си около 16 дни след пика на заболеваемостта“, уточни той.

В болниците се бележи повече от 15% прираст на хоспитализираните. Въпреки това интензивните структури все още не са толкова натоварени.

„Това към днешна дата не е предизвикателство за здравната ни система, но в някои райони, като Кюстендил например,  отделенията са почти изцяло заети. Там разликата за една седмица е видима- от 12 души към 74 души“, отбеляза той.

Ваксинацията  в България стъпи е трети етап, обяви той.

В момента се ваксинират  Въоръжените сили, служители на МВР и учители.

„Първи контингент от Въоръжените сили е заминаващия за Афганистан. Преди да се срещнем с тях, желание бяха заявили 50% от тях. След анкета и разговор са ваксинирани 100% от всички, които не бяха преболедували вируса“, коментира проф. Мутафчийски.

Той добави, че амбицията им е в армията да се проведе агресивна информационни кампания, за да се отговори на множеството въпроси, които хората имат.