Младите лекари от Пловдив, които лекуват най-тежко болните от COVID-19

  • от Илиян Велков
  • 10:59, 08.10.2020

20 са заразените с коронавирус медици за последните две денонощия в Пловдив, а 65 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в Пловдив за последните 24 часа. Затворено е кардиологичното отделение на болница "Свети Каридат".

Какво е да работиш в COVID-отделението от първия ден на пандемията? Какво е да лекуваш и да се лекуваш от COVID-19? Разказват двама млади лекари, които работят в COVID-отделението на УМБАЛ "Каспела" в Пловдив. 

„Мотивира ни необходимостта да покажем подкрепата си към обществото именно в такъв труден момент. Не се притесняваме”, разказва д-р Денис Милков пред TrafficNews.

Според него маските на закрити пространства трябва да бъдат задължителни на 100%. „Това наистина предпазва. За открити пространства въпросът е малко спорен” , казва той.

Д-р Таниел Минков вече е прекарал опасната болест.

„Започна като обикновена настина, която за съжаление не се повлия от нормално лечение. Помогнаха ми и сега съм на първа линия, за да мога да съм полезен за всички, които се срещнат със заразата”, разказва той.

Заразил се е сред социалните си контакти, а не на работното място и то във време, в което в страната имаше най-малко новозаразени с вируса. 

Допълва, че обществото ни е изправено пред нещо непознато за човечеството до този момент.

„Призванието ни е да помагаме на хората. Независимо от всичко ние трябва да сме на първа линия”, казва той.

По негово мнение маските са от изключително значение.

„Ако спортуваш сам в планината наистина няма голям смисъл от маска. Но ако се събираш с голяма група от хора, дори и навън, е добре да се предпазиш и да намалиш риска”.