Младите фризьори на „Ана Май” се готвят за националния турнир в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 15:42, 18.04.2018

от Руслан Йорданов

Младият фризьор Тихомир Кирев изпипва усърдно последните детайли от прическата. В петък единадесетокласникът от  Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” ще се яви на поредното си предизвикателство – Панорамата на професионалното образование в Международния панаир, където ще мери сили с ученици от цяла България.

За надпреварата Тихомир е подготвил специална фризура, която следва модните линии на 70-те години и същевременно е футуристична. Наскоро ученикът се представи отлично на Италианския фестивал на красотата и прическата, организиран от „Christian of Roma”. Той спечели първа награда за дамско подстригване и второ - на калифорнийски залез.  

В състезанието ще се включи и друг талант от „Ана Май” – дванадесетокласничката Николина Шишкова. Тя ще се включи в категория „Стихии” и нейната прическа ще наподобява огън. „Фризьорската професия ме привлича с възможността да се показваш в най-различна светлина, а също и да твориш”, казва Николина.

300 ученици от цяла България се събират в Пловдив за десетото издание на Панорамата на професионалното образование на 20 април в Панаира.  От 10 до 15.30 ч. в Палата № 2, Палата № 3 и пресцентъра те ще демонстрират знания и умения.

Форумът „Панорама на професионалното образование“ е възможност за реална среща на бизнеса с учениците и тяхното кадрово ориентиране в икономиката, и огледало на постигнатото в часовете по практика. Стигнахме до тук след дългогодишен труд и множество разговори и инициативи анализ на нуждите на индустриалния пазар след множество разговори с предприемачи, реални партньори на пазара на труда, казва Иванка Киркова, началник на Регионално управление на образованието – Пловдив.

В рамките на Панорамата ще се проведат и националните кръгове на състезанията по 11 професии.  Палата № 2 ще бъдат надпреварите „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“, в Палата № 3 - „Мога и зная как” по приложна електроника,  „Млади таланти в модата”, „Най-добър млад фризьор и гримьор“, „Най-добър млад строител“, „Озеленяване и цветарство“, „Стилни мебели и дърворезба“, „Най-добър млад керамик“; в пресцентъра на Панаира – „Най-добра бизнес идея“.

В състезанията ще вземат участие над 300 ученици от над 100 професионални гимназии от цялата страна. Ще присъстват представители на браншови и работодателски организации, фирми – партньори на професионалните гимназии, кметове на общини от област Пловдив, началници на Регионални управления на образованието и представители на академичната общност.