Младият график Марио Базел посрещна почитатели на дебютната си изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:15, 28.03.2022

Младият график Марио Базел посрещна почитатели и приятели на откриването на дебютната си самостоятелна изложба в Залите за временни експозиции към Градската художествена галерия.

"Заявката, която Марио дава с тази изложба, е огромн. С рисунъка, който демонстрира, той може да постигне всичко" - с тези ласкави думи известният пловдивски творец Янко Ненов насърчи младия си колега да продължава да създава графично изкуство.

Изложбата "Преход в пространството" продължава до 13 април.

На първия етаж в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) той показва близо 60 графични произведения - отпечатъци (гравюри върху дърво, pvc и други повърности) и рисунки с туш и перо. За изложбения си проект „Преход в пространството“ авторът споделя:  

„Изкуството за мен се изразява в емоция, превърната във форма и субекти. То е търсене на усещането за вибрация, за едно невидимо движение, форма, която разбива собствените си граници, един кратък момент, оставащ вечно запечатан в пространството.“ 

Марио Базел е роден на 17.03.1988 г. в Бургас, но израства в Дания. Страстта му към изкуството го довежда в Пловдив, където през 2018 г. се дипломира като магистър със специалност „Графика“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. От същото висше училище е бакалавърската му степен по „Педагогика на обучението по изобразително изкуство – Графика“ (2016).

Още повреме наследването си се включва в художествения живот на града. Настоящата му изложба е неговата първа голяма самостоятелна изява.