Млади таланти показват чудесата на четката

  • от PlovdivTime
  • 14:46, 30.03.2017

Четирима забележителни млади художници откриха обща изложба в културен център „Бялата къща“ в Пловдив вчера вечерта. Най-младият от финалистите в конкурса „Път на младите“ - Богдан Върбанов, е стипендиант на Общество „Nota Bene“ и е натрупал впечатляваща творческа биография за крехката си възраст.

Единадесетокласникът от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив има зад гърба си една самостоятелна изложба в Норвегия и две награди от национални конкурси у нас. Голям интерес предизвика участието на Богдан в „Отворено ателие“ миналата пролет – двуседмично рисуване на живо с директно излъчване по интернет.

Роденият в семейството на големите пловдивски художници Мария и Валери Върбанови творец  показа свои натюрморти и стари градски къщи от Силистра.

Богдан Върбанов е гордост на Пловдив, той е роден майстор. Най-много ме заплениха неговите последни работи – пастели, -толкова поетични и свързани с любимия ни Пловдив“, отбеляза кураторът на изложбата Жана Симеонова. „В момента експериментирам с бои и сюжети и търся своя авторски стил. След пастелите и акрилите мисля да продължа натюрмортите с маслени бои“, каза Богдан.

Другият пловдивски възпитаник - Емануил Ангелов е бакалавър в Националната художествена академия, специалност „Живопис“. Той впечатли журито на конкурса с експресивните си  платна. В  изложбата авторът ни показва още страни на таланта си в последните си акварели.  „Емануил е хаотичен и неуправляем, а акварелите му са като експлозия“, подчерта кураторът на изложбата.

Калина Миланова е завършила специалност „Изобразително изкуство“ в СУ „Климент Охридски“. С много участия в изложби в България и извън страната, с афинитет към пърформанса. Авторката непрекъснато експериментира и търси отговори, използвайки езика на графиката. В тази изложба ни представя малка част от философските си размисли в дигитални отпечатъци.  Графиките на Калина съдържат сюжети от стиховете на поета Борис Христов.

Христомир Великов е възпитаник на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалности "Изобразително изкуство" и "Скулптура". Работи в областта на живописта, скулптурата и интериорния дизайн.

 Изящната нежност и мистичност на влюбената жена са го вдъхновили за живописните платна в изложбата. „Платната на Великов носят друг поетичен свят – малко тъжен, но носещ уют и топлина, които ни правят по-добри“, допълни Симеонова.

Богдан Върбанов пред един от своите натюрморти


 

 Христомир Великов (вдясно) пренесе публиката в света на мечтите


"Молитва" на Христомир Великов 


Графиките на Калина Миланова са посветени на поезията на Борис Христов