Млади лекари завършиха с отличен МУ-Пловдив, искат да останат в България

  • от PlovdivTime
  • 17:00, 28.12.2022

Д-р Ралица Николова е един от дипломантите с най-висок успех от 72-ри випуск на Медицинския факултет на Медицински университет – Пловдив. Тя от малка е искала да стане лекар. Сега завършва с отличен 5.92. Формулата за този резултат според нея е много труд, безсънни нощи, упорство и честност.  

„Още от малка имах желанието да помагам на хората и според мен медицината е един от най-добрите начини да помагаш на обществото“, каза пред GlasNews.bg д-р Николова.  

 
Тя е склонна да отиде да специализира в чужбина, но е категорична, че иска да работи в България.
 
„Желая да се занимавам с клинична лаборатория. Това е едно от диагностичните направления в медицината и според мен е изключително важно, защото допринася за поставянето на правилни диагнози. Надявам се да остана в България. Аз съм българка и искам да остана тук“, казва още тя.

Още от младите лекари - вижте във видеото:


 
Д-р Ванеса Георгиева вече е лекар по специалност медицина. Решена е да практикува у нас като специализира педиатрия.
 
„Виждам развитието си в България, защото нашата страна се нуждае от млади лекари“, споделя д-р Георгиева.
 
Преди години по-голям брой от младите лекари са виждали своята реализация зад граница, докато сега те предпочитат да работят в България.
 
„Още от малка исках да стана лекар и съм на мнение, че излизаме много подготвени лекари от университета“, допълва д-р Веселка Савова.
 
400 дипломанти от 16 държави официално станаха лекари. Сред завършващите има граждани на Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Израел, Нова Зеландия и дори Шри Ланка.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 37 дипломанти.
 
„Не е случайно, че МУ-Пловдив е номиниран на първо място по рейтинг от всички медицински университети в България“, казва с гордост проф. д-р Диляна Вичева, която е зам.-ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност.
 
Дипломите на отличниците бяха връчени от ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.
 
„Студенти до вчера, лекари от днес, Вие избрахте трудна професия и изминахте едва първата крачка по пътя към нея. Избрахте си не само професия, избрахте си начин на живот! Пред Вас са първите пациенти, първите диагнози, изключителните победи над болестите, но и за съжаление понякога изгубените битки. Да, ние не можем да спасим всички хора от всички болести. Но можем да се опитаме! Винаги се стремете да бъдете не просто добри професионалисти, опитайте се да бъдете най-добрите. Ще трябва да преодолявате много трудности, но ние вярваме във Вас и сме сигурни, че сте готови и ще се справите с всяко бъдещо предизвикателство.“ С тези думи към дипломантите се обърна ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.
„Бъдете щастливи, успешни, търсещи и посветени на професията си. Вярвайте в себе си“, каза още ректорът на завършващите млади лекари.