Млад дизайнер облича Соня Йончева за концерта ѝ в България

  • от PlovdivTime
  • 11:05, 11.06.2021

Ваня Нецева е победителят в конкурса, който оперната звезда Соня Йончева обяви за създаване на сценичен тоалет за концерта ѝ с Пласидо Доминго в София на 31 август пред катедралния храм „Свети Александър Невски“. С тази си инициатива световноизвестното българско сопрано остана вярна на желанието си да поощрява млади български таланти. 30 кандидата представиха своите проекти. Сред тях има и утвърдени брандове със солидно портфолио. 

"Бях впечатлена от детайлите, чрез които долових колко много Ваня ме е опознала като посока и стил. Очарована съм, че в България има толкова много  талантливи дизайнери, което направи избора също толкова труден. Ваня е дизайнер, който най-силно отговаряше на това, което търсим като талант, а именно персоналност, чувствителност и личен подход към това, което прави. Много се радвам да видя колко млади и даровити дизайнери има в България", сподели Соня Йончева.  

Победителката Ваня Нецева завършва моден дизайн в Нов български университет под ръководството на Веселин Йорданов (български моден дизайнер работил в модна къща за Висша мода „Grès Paris”). От години тя изработва сценичните тоалети на Поли Генова, Михаела Филева, Дара Екимова, Тита, Преслава и други изпълнителки. Победителката получава награда от 2000 лева за проекта си и покриване на всички разходи по създаването на тоалетите за концерта. 

Соня Йончева продължава с успехите си по световните сцени. След Виена, тя се завръща в Милано на сцената на „Ла Скала  през новия сезон в оперите „Джокондата“ и „Федора“. Албумът ѝ „Rebirth” получи три номинации за престижните награди ОПУС класик в Германия и продължава да е сред най-продаваните в света в раздел „опера“. 

Йончева ще пристигне със семейството си за „Гала в София“ няколко дни преди концерта, за да покаже лично забележителностите на столицата на Пласидо Доминго и съпругата му Марта Доминго. 

От Столична община, която е партньор в организацията на концерта, създават специален пропускателен режим в деня на събитието. 5000 седящи места ще бъдат подредени при всички мерки за спазване на дистанция на площада пред катедралния храм. Специална сцена и осветление ще допълнят блясъка на очакваното музикално събитие, в което ще участва Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров. Гала в София е под патронажа на  Министерство на културата. 

Билети на цени от 50 до 300 лева могат да се купят в касите на Изипей. 

 Фотографии: Виктор Сантяго и личен архив