Митко Кърнев: Пловдив се завръща на картата на големите концерти

  • от PlovdivTime
  • 17:16, 24.04.2018

Интервю на Мария Луцова

Една от знаковите български банди - D2, идва в Пловдив на 28 април за премиерата на новото си парче “Егоист” и за разбиващ сет с най-емблематичните си песни през годините. Концертът им под тепетата е в Bee Bop Cafe от 21.30 ч. Новата песен  „Егоист” е по музика на D2 и текст на Руши Видинлиев и Митко Кърнев. Групата тепърва ще работи с Руши по различни проекти.

За концерта музикантите са подготвили силен рок сет включващ най-големите хитове на групата, сред които „Ледено момиче”, „Нямаше кой да ни каже”, „100 години”, „Две следи“, „Не мога да спра да те обичам“, “Тук и сега”, “Sex, лъжи и музика”, едноименните парчета “6” и “Феникс”, „Breakdown”,  „Cherry Tree”. За събитието и за връзката си с Пловдив разказва фронтменът Митко Кърнев.

- Митко, завръщате се в любимия Пловдив и то с ново парче. Какво освен "Егоист" ще чуят феновете ви под тепетата? 

- За това клубно турне сме подготвили селекция от най-популярните ни парчета станали легендарни през годините, но не само.. Ще свирим и песни от периода с Дидо за които хората постоянно ни питат: например баладата „И пак вали”, ритмичните „Феникс”, „6”, както и няколко задължителни любими кавъра: „Purple rain”,   „Wicked game”. Акцент ще бъде и представянето на „Егоист”, която наистина се харесва от хората! 

- Мнозина български изпълнители вече правят турнета и пеят в големи зали. Означава ли това, че публиката все повече търси родна музика и е готов да купува билети? 

- Сега е добър период за българската музика! Хората посещават добрите концерти и в крайна сметка винаги предпочитат нещо родно. 

- D2 след Дичо сякаш залага на по-рокаджийски парчета. Как тръгнахте по този път и готови ли сте да експериментирате със завръщане към по-лиричната музика, а защо не и с необичайни колаборации? 

- Това не е точно така. Откакто вокал ни е Дидо направихме и доста мелодични песни, повечето от които ще свирим на 28 април в Bee Bop Café. „Егоист”, както и новите ни парчета, които още не изпълнявани пред публика са именно в тази посока. Използвам случая да поканя най-сърдечно пловдивчани на този концерт, обещаваме страхотно изживяване! 

- От години групата ви стои зад един страхотен проект - "Голямото Rock Междучасие". Виждаш ли своите последователи сред ученическите групи? 

- Подготвяме следващ сезон на „Голямото Rock Междучасие” и групите са на страхотно ниво! Във финалната селекция със сигурност ще има групи от Пловдив, но засега не издавам кои са! Като цяло, „децата” са доста уважителни и възпитани, за мен е удоволствие да им помагам с каквото мога. А, и енергията на младостта е заразителна и увличаща. 

- Пловдив догодина ще бъде Европейска столица на културата. Замисляте ли някакъв специален проект, с който да впишете името си в случването на мащабната европейска инициатива? 

- Възможно е да направим голям концерт с участието на D2 и младите групи от „Голямото Rock Междучасие”, стига да ни поканят! 

- С фестивали като Hills of Rock и Sounds of the Ages Пловдив ли се завръща на картата на големите музикални събития, които - вероятно поради липсата на стадион, от Металика на сам не се случват? 

- Съвсем логично се оказа, че Античният театър е една от най-добрите локации за концерти дори в световен план. Атмосферата там е неповторима, тази година ще има няколко страхотни събития. Искрено се радвам за успеха на Пловдив, приемам го като мой втори роден град. Относно Hills of Rock, съвсем скоро ще обявим новина в тази връзка! 

- Разкажи за финал своя пловдивска история. Защо и как си свързан с града?

- Никога няма да забравя шума идващ от стадион „Ботев” по време на мачове, нашата къща е съвсем близо до стадиона. Надявам се в скоро време домът на „Ботев” (Пловдив) отново да оживее. Иначе родът ми по бащина линия е от родопския край – Хвойна, Павелско, Гела, Чепеларе – там се чувствам като у дома си, прекрасно е.