Мистичната глаголица на показ в „Arsenal of Art“

  • от PlovdivTime
  • 16:27, 23.02.2018

от Руслан Йорданов

Десетки пловдивски творци и общественици се събраха вчера вечерта да почетат изложбата на изтъкнатия художник Ангел Гешев в Капана. Гешев, който близо 30 години твори в Русия и Китай, подреди своите прозрения върху древните символи в собствената си галерия „Arsenal of Art“.

„Имам удоволствието да открия една много хубава изложба - моя. В тази чудна галерия, която направихме "с връзки" преди няколко години. Създава се една традиция - веднъж в годината и аз имам право да си направя изложба. Да се изложа, пошегува се художникът.

„Днес сме свидетели на две забележителни събития в Пловдив - земетресението през нощта и изложбата на Ангел Гешев „Символи“. Двете събития са свързани помежду си, но не е ясно кое на кое е следствие“, подчерта в словото си художникът Николай Кучков, който е кръстник на Ангел. Той постави въпроса: „Какво представлява изобразителната култура на художника? Отговорът му гласи: „Това е умението интелигентно и с много вкус да попиеш от различните култури кодове и визии и да ги представиш пред публиката“.

Гешев стана известен със своите интерпретации на буквите от старинната българска азбука глаголицата, с китайски изобразителни техники. Картините му представляват своеобразен мистичен ребус, в който наблюдателят може дълго да търси символите и значенията на сакралните символи.