Минеков: Уморен съм, ако получа покана, ще мисля за новия служебен кабинет

  • от PlovdivTime
  • 19:32, 29.01.2023

"Нека да получа покана за следващия служебен кабинет и тогава ще мисля. Работата ми във втория служебен кабинет наистина беше тежка. Знам, че звучи като клише, но нямаше събота и неделя без работа", каза служебният министър на културата Велислав Минеков при гостуването си в предаването "120 минути" на bTV.

Той уточни, че в периода на второто служебно правителство е имал не една заплаха за живота си и отказа да уточни дали идва от собственици на складове в Тютюневия град в Пловдив. Министърът на културата разказа, че специалисти са изготвили промени в законите, които защитават културното наследство. Глобите за нарушителите ще бъдат сериозно завишени, но и държавата ще помага, когато собствениците искат да реставрират къщите недвижими културни ценности. Минеков обясни, че 30 процента от сумата би трябвало да дойде от държавата. Допълни, че и общините трябва да бъдат по-ангажирани, а във вторник предстои експертите да обсъдят последните детайли в закона.

Надеждата му е, че следващият парламент ще прояви добра воля и ще приеме предложението.

"В Народния театър „Иван Вазов“ има много странни назначения, много от които са партийни. Например в международния отдел на театъра има наскоро назначени 10 души, докато в цялото културно министерство международният отдел е от 4 човека", каза Минеков. Той призна, че наистина има подписка от 49 актьори от театъра, които застават зад шефа си Васил Василев, но при него в кабинета му идвали много други големи имена, които се оплаквали от сегашното ръководство на театъра, каза още министърът. Накрая той благодари на екипа си в Министерство на културата и постави отлична оценка за работата им.