Математик: Новозаразените може да минат 8000 на ден, а смътните случаи 300

  • от PlovdivTime
  • 09:44, 05.11.2020

Новозаразените на ден може да достигнат до 8000, а смъртните случаи може да надхвърлят границата от 300. Това заяви математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

Математическите модели показват, че броят на новозаразените рефлектира на тежките случаи след 10-14 дни, а на смъртните след около 20. Според Велков това означава, че следващите дни у нас се очаква значително повишаване на жертвите.

„Смъртността ще нарасне с около 4 до 8 пъти, като това зависи и от възможността за приемане в болници.  Може да минем и границата от 200 и 300 смъртни случая на ден.  15-20% е смъртността на хората, които са приети в болници – поддържайки тези нива, сами си направете сметка какво ни чака следващите седмици. При новозаразени може да се покачат до 8000  на ден. Напълно е възможно в рамките на седмица до 10 дни, но това е трудно да се предвиди, тъй като България е една от страните, които най-малко се тества. Притеснително е, че колкото са активните случаи, толкова са и хората под карантина. Това със сигурност не е така, но службите изнемогват и не могат да си вършат работата“, каза пред БТВ Велков.

Според него през последните 10-12 дни епидемията изобщо не се управлява. А най-проблемна е здравната система, където заболеваемостта е огромна.  Същото се отнася и за образованието.

„За 8 дни имаме  8  смъртни случая при учители. Това е 1.34% на леталитет, по-висок от този на лекарите.  Доказано е, че училищата са ускорител на пандемията и трябва да се затворят. Не са адекватни сегашните ограничения, защото без твърди мерки, граничещи с Lockdown не можем да се справим, защото губим човешки капитал, а без него ние няма как да възстановим икономиката”, категоричен бе математикът.