Мариана Чолакова: 2021-а - година на оптимизъм и решение за нова сграда на Операта

  • от PlovdivTime
  • 12:49, 01.01.2021

Изпратихме една тъжна и трудна година. Екипът на PlovdivTime се свърза с пловдивчани – знакови лица от сферата на изкуството с молба да отговорят на няколко въпроса и да споделят очакванията си от 2021 г. Ето какво сподели  Мариана Чолакова, член на фондация „Дом за Пловдивската опера” и председател на УС в Германо-българския център за срещи:

- Изпратихме една странна година, която някои дори зачеркнаха от календара! Каква беше за вас 2020-а, описана с една дума?

- Вертикална. Задълбочихме се в нещата, спряхме да се плъзгаме по повърхността. Забавихме ход, но се огледахме добре в себе си и за това, какво става в здравеопазването, образованието, икономиката, обществото и личните отношения.

- Как си представяте новата 2021 г.? Какво очаквате да се случи? Има ли оптимизъм?

- Мисля, че сме по-подготвени за всичко и очаквам 2021 година с оптимизъм. Нужно ни е повече нестандартно мислене и смелост.

- Какво е вашето пожелание към пловдивчани за новата година?

- Да имаме повече доверие, кураж и човещина.

- Кои са двете книги (двата филма), прочетени (гледани) през отминаващата година, които им препоръчвате?

- Една книга е на Русана Бърдарска „Опитът”, а другата е на д-р Александър Пеев „Пловдив към средата на XIX век според описанието на К.Д. Моравенов” – издадена със съдействието на НОВИЗ АД. Препоръчвам ги горещо. От филмите абсолютният ми фаворит е „Двамата папи”.

- Кое е културното събитие на 2020 г.?

- Откриването на оперния фестивал „Опера Опън” на Античния театър в Пловдив.

- А кое очаквате през новата 2021 г.?

- Очаквам да има обединение и окончателно решение за определяне на сграда за Пловдивската опера – това ще бъде най-културното решение и събитие на 2021 г. и ще покаже, че Пловдив има ниво, стил и воля.