Мариан Вълев на 50: Киното изисква честност, иначе просто си пълним шкембето

  • от Мария Луцова
  • 15:04, 11.04.2019

Киното изисква да бъдем честни. Не сме ли искрени, тогава защо го правим, за да си напълним шкембето ли? С тези думи Мариан Вълев предизвика аплодисментите на публиката си по време на срещата в клуб Fargo. Актьорът, който днес празнува 50-годишнина, представи режисьорския си дебют „Лошо момиче” в Lucky Дом на киното.

Вълев бе истински развълнуван след края на прожекцията и призна, че емоциите му се дължат на факта, че е видял вълнението в очите на зрителите. 

Ако можех, щях да се търкалям пред вас, за да ви покажа уважението си, каза популярният като Куката актьор. Той бе под тепетата заедно с продуцента на „Лошо момиче” Нина Алтъпармакова. Пловдивчанката е преподавател в НАТФИЗ, а през годините името й се свързва с някои от най-знаковите български филми. Много от тях са дело на нейни ученици. 

„Лошо момиче” не е първият път, в който пиша сценарий. Правил съм го и за епизоди на „Под прикритие”. Майка ми е учител по български език и литература и възпита в мен любовта към словото и към книгите. Ритературата е моето любимо изкуство, колкото и странно да ви се струва. Да,  не мога да живея без кино. Но ако трябва да посоча нещо любимо – това е литературата. Това би трябвало да е естествено за всеки, който се занимава с кино, независимо дали е актьор, режисьор, сценарист, дори и оператор. Ние всички се опитваме да разказваме своите истории. А за да успееш да разкажеш своята история на големия екран, е необходимо първо да я напишеш, върна лентата назад Мариан Вълев. 

Той призна, че „Лошо момиче” се е появил точно в този момент по две причини – два отговора, които са еднакво честни. 

Единият е, че наистина имах нужда да разкажа своя история. А вторият е, че не исках да бъда актьор, в повече ми дойде популярността. Който ме познава, знае, че аз съм доста затворен човек и рядко контактувам с хора. Много внимателно ги избирам. За мен режисурата бе прекрасен шанс да застана зад камерата и да ме забравят като лице, сподели Вълев. Той призна, че е имало кадри, в които се е снимал като таксиметров шофьор, но „толкова се мразех като актьор, че ги изрязахме”. 

В подхода си към работата Вълев разказа, че го води усещането, че гради мост, на който трябва да се срещне с публиката, да осъществи контакт. А най-хубавото е, че изкуството не робува на реалността. Единственото неотменимо правило е честността в това, което правиш. Само тогава то ще достигне до хората. 

И както всяко друго нещо в изкуството, немалка част от историите идват от живота. Така е и в „Лошо момиче”. 

Животът ми беше меко казано бурен, но не съжалявам. Вършил съм изключителни тъпотии, страшни глупости, но през цялото време някакси съм успявал да запазя рационалното си мислене и погледа си върху заобикалящата среда.  Доста време съм прекарал между хора, които се занимават с престъпления. Слава богу, аз не съм ги извършвал, но имам такива приятели.Открих, че  при тях съществува много интересен вътрешен конфликт – вършат лоши неща, а имат постоянното желание да бъдат добри. Имат необходимост за промяна – точно както е при главната героиня в „Лошо момиче”, каза Вълев.  А причините понякога са извън нас, защото не всички имат еднакъв старт. 

Не е честен животът, мамка му. Не сме родени да бъдем щастливи, но можем да направим нещо, което би могло да ни направи такива, поне по отношение на морални правила, на принципи, каза Мариан Вълев. 

Продуцентът Нина Алтъпармакова сподели с гостите какво е да работи с Куката като режисьор. 

Основното нещо бе, че Мариан трябваше да се научи на търпение. Някакси си представяше, че веднага след снимките ще види филма готов. Но в крайна сметка процесът беше дълъг – една година. Процес много градивен, в който Мариан искаше да опита всичко, което смята за правилно.  И в крайна сметка има филма, който искаше. Имахме спорове, но така се родиха добрите решения, добрите идеи, каза тя.

Вълев пък я допълни, че в началото е имал 21 възможни сценария. Той не скри, че го е вдъхновил филмът „Черният лебед” и дори направи аналогия. 

Точно както Натали Портман репетира балетните сцени, нашата актриса Любомира Башева прекара в тренировки половин година в залата по художествена гимнастика, каза Мариан Вълев. 

Той разкри и каква според него е разликата между киното и телевизионните сериали. 

„Под прикритие” е чудесен продукт, но е хубаво да правим разлика между истинското изкуство и форматите. „Под прикритие” е формат.  Когато правиш кино и изкуство, ти не се съобразяваш с определено време, таргети, с това, че в рамките на 48-54 минути трябва да разкажеш историята.  Докато във формата се съобразяваш с тези неща. Подчиняваш историята на определени правила. В това няма нищо лошо, това все пак е телевизия.  Киното е друго нещо. Разликата между киното и сериалите е като да сравниш една здравословна вкусна вечеря с МакДоналдс. В единия случай се наслаждаваш, в другия - плюскаш и след един час пак си гладен, каза Мариан Вълев. 

После почитателите му се изредиха да се снимат с режисьора и си взеха автографи. 

От днес „Лошо момиче” е на голям екран по кината. Лентата е със специалното участие на националните състезателки по художествена гимнастика Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн, Ерика Зафирова, Петя Борисова, Галатея Герова, както и на Бранимира Маркова (главен мениджър на националните отбори по художествена гимнастика) и Илиана Раева (председател на УС на Българската федерация по художествена гимнастика), а ролите изпълняват Любомира Башева, Елена Телбис, Деян Донков, Станислава Армутлиева, Дария Симеонова, Велислав Павлов и Диляна Попова. Оператор е Антон Бакарски („Възвишение”). 

Филмът разказва за живота на бившата шампионка по художествена гимнастика и настояща стрийптизьорка Жанета, в който настъпват драстични промени, след като преживява семейна трагедия и става жертва на насилие. В опитите си да намери своето място под слънцето момичето се изправя срещу най-могъщия си враг - самата себе си.

„Лошо момиче” е режисьорският дебют на Мариан Вълев, който е и сценарист на филма. 

Фотографии: Румен Куртев