Магдалена Петрова, координатор в Спортния диспансер: Лекуваме последиците на COVID-19 при млади и леко прекарали инфекцията

  • от Добринка Димова
  • 12:15, 28.03.2021

Магдалена Петрова е координатор на амбулаторната пост-COVID-19 рехабилитация в Медицински център по рехабилитация и спортна медицина 1 – Пловдив („МЦРСМ 1 Пловдив“) и старши рехабилитатор в сектора по Кинезитерапия.

Завършва Медицинския факултет към Тракийски университет в Стара Загора с бакалавърска степен по Медицинска рехабилитация и ерготерапия. В продължение на няколко години трупа опит като специалист под ръководството на водещия пловдивски кинезитерапевт доц. Любомир Спасов. Ето какво каза тя пред TrafficNews:

- Какво представлява пост-COVID-19 синдромът и какви „следи” оставя най-често вирусът у преболедувалите?

- COVID-19 инфекцията е вирусно заболяване с негативни ефекти върху организма не само по време на боледуването. "Белезите" след излекуването могат да продължат с месеци. Именно поради бавните темпове на възстановяване бе въведен терминът пост-COVID-19 синдром или персистиращ коронавирус.

Следите, които остават, са по-силно изразени при пациенти, прекарали инфекцията по-тежко, но това не означава, че преболедувалите по-леко не развиват продължителни остатъчни симптоми.

Най-често тези симптоми са свързани с дихателната система - лесна умора, задух, тежест и дискомфорт в гърдите, непълноценно вдишване, продължителна кашлица и т.н. Също засегната е и сърдечно-съдовата система - сърцебиене, гръдна болка, високо кръвно налягане и отоци. Други симптоми са замаяност, главоболие, безсъние, слабост и болка в мускулите.

- Колко дълго продължават оплакванията след COVID-19 и лечими ли са напълно?

- Освен различната симптоматика по време на боледуването от коронавирус, така и периодът на възстановяване е различен, но оплакванията могат да останат в период от 6 до 8 месеца при по-тежките случаи на пост-COVID-19 синдром и от 4 до 12 седмици при по-леките случаи. Все още не може да се даде категоричен отговор на въпроса дали оплакванията са напълно лечими, но навременната рехабилитация е от съществено значение за по-бързото и ефикасно възстановяване.

- Наблюдавате ли подмладяване на пациентите с тежки последствия след COVID-19?

- Да, тежките последствия от заболяването се проявяват при пациентите без значение от възрастта им. А и нашите пациенти в основната си част са млади – ученици от Спортното училище, студенти, спортисти, треньори. Хората в по-напреднала възраст сега идват при нас, за да се ваксинират.

- Излязоха проучвания, че хората, които спортуват, са изправени пред по-голям риск коронавирусът да засегне белите им дробове. На какво се дължи това?

- Независимо че активно спортуващите имат по-добра имунна система, когато не се пазят спортистите, създават много добра предпоставка за навлизането на вируса в организма им, също и за по-бързото му разпространение. Това се обяснява с факта, че активно спортуващите използват много голямо количество кислород и дишат през носа и устата с максимална сила и дълбочина. Именно това позволява на вируса да не се задържа продължително време в носоглътката, а да слезе към белите дробове и така се развива и засяга по-тежко именно тях.

- Колко време след преболедуването е безопасно да възобновят физическата си активност?

- Връщането към нормална физическа активност изисква допълнителна предпазливост, както и консултации с редица специалисти, сред които кардиолози и пулмолози. За тях е изключително важно провеждането на рехабилитация, където пациентите да работят под контрола на необходимите специалисти.

Времето, през което биха могли да се възстановят, е строго индивидуално за всеки. Зависи от това как е протекло заболяването, но нашата битка като специалисти е да им помогнем възможно най-бързо да се върнат към тренировките си и състезанията.

- Вие провеждате пост-COVID-19 рехабилитация. Какво представлява тя, колко дълго продължава и какви са наблюденията ви от хората, които вече са преминали през нея?

- Нашият център е първият в България, който въведе амбулаторната пост-COVID-19 рехабилитация. Това е комплексен подход, който включва входящи и изходящи изследвания, както и специално подбрани кинезитерапевтични методи, като дихателна гимнастика в комбинация с общоразвиващи упражнения и определени електропроцедури.

Пост-COVID-19 рехабилитацията в „МЦРСМ 1 Пловдив“ залага на комплексния подход към пациента. Едната възможност е той да бъде включен във физиотерапевтичен курс с продължителност от 7 дни, с направление № 23 от лекуващия лекар.

Предлагаме и платена рехабилитация, която най-напред включва консултация с пулмолог, кардиолог, диетолог, физиотерапевт и рехабилитатор, а процедурите са с продължителност 10 или 20 дни.

Пациентите сами могат да изберат своя вариант. Мога да ги уверя, че дори едноседмичният вариант оказва благоприятно въздействие, затова след като приключи, някои от тях продължават работа с колегите.