„Литературно соаре” подкрепя „Нощ на Ангелите” с благотворително събитие

  • от PlovdivTime
  • 13:03, 15.06.2024

Благотворително събитие организира форматът „Литературно соаре“, който съчетава театър, музика и литература на 20 юни от 19.30 часа в бар „Графити”. Артистите Паулина Гегова и Виделина Гандева се включват в каузата на фондация „Нощ на Ангелите“ за подкрепата на Калин Георгиев. Той страда от остра лимфобластна левкемия, за чието лечение са необходими 100 000 хиляди евро, което се състои от химиотерапия (20 000 хиляди евро) и 8 броя инжекции, които са част от имунотерапия, всяка от тях струва 10 000 хиляди евро.

Създателките на „Литературно соаре” Паулина Гегова и Виделина Гандева, познати на пловдивската култура като писатели, актриси и журналисти, ще представят по забавен и артистичен начин, само чрез силата на словото, разкази на едни от най-добрите български хумористи на близкото и далечно минало. Към тях ще се присъедини и виолончелистът Никола Николов, който ще придаде завършеност на мероприятието.

Част от средствата на фиксирания вход ще бъдат заделени за каузата, ще им и кутия за дарения.

„Когато човек има възможност да помогне на хората в нужда, на околната среда, на животните, няма какво да го мисли – просто го прави. Дали ще е с финанси, с труд или дори с изкуството си, е без значение. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим Калин в борбата му с коварната болест, защото веднъж прескочил трапа, го очакват дълги години със семейството и близките му. А и вярваме, че доброто се предава нататък.

Неслучайно избрахме да направим конкретно хумористично соаре, защото въпреки тежката кауза, искаме зрителите да усетят щастие и позитивизъм от творчеството на гении като Чудомир, Елин Пелин, Камен Донев и други. Искаме да си тръгнат заредени с положителни емоции, защото именно положителната емоция е тази, която те подтиква към промяна“, споделя Паулина Гегова.

Проектът „Литературно соаре“ е насочен към създаването на поредица от тематични литературно-артистични и музикални четения на избрани произведения от българската и чуждестранна литература. Амбицията на проекта включва не само засилване на любовта към родното творчество, не само отмора в приятелска среда, но и своеобразен вид книготерапия, която засилва емоциите на всяко ниво. Насочен е както към образование на детската и младежка публика, така и към възрастни, на които се предоставя един нов и интересен начин за преживяване.