Линда Петкова: Обичам мусака, в нея се усеща любов

  • от PlovdivTime
  • 09:51, 21.06.2023

"Моето любимо ястие е мусаката. Може би, защото е нещо много домашно, приготвено с любов и изисква дълго време, за да стане. Можеш да усетиш любовта в това ястие. Толкова различни продукти се съчетават", разказа Линда Маккензи-Петкова по време на представянето на кулинарната ѝ книга "Кулинарният свят на Линда" в рамките на фестивала "Пловдив чете".

Освен любимата мусака в книгата ѝ присъстват и разнообразни рецепти - салати, супи, основни ястия и сладки изкушения, любими на семейството ѝ.

"Те са ценни, защото са насочени към хора, които не могат да ядат захар и глутен", каза тя. После върна лентата назад и разказа за първия си контакт с българската кухня. Цялото семейство кацнало на Летище София и всички били уморени. Отправили се към дома на бабата и дядото на Кирил Петков, а там ги посрещнали с изключително вкусни картофи соте.

"На мен много ми се спеше, но все пак оцених вкусната храна", разказа Линда Петкова през смях. Разкри и кулинарните предпочитания на съпруга си - месо, печено дълго, например агнешко и то в комбинация с дроб сърма.

Тя сподели, че да готви се научила по неволя. В периода, в който живеела в Белгия, нямало кой да ѝ помага и така започнало кулинарното ѝ пътешествие.

А на въпрос къде и какво обича да похапва, когато е в Пловдив, Линда отсече категорично - сладолед на Главната.

Книгата на Петкова е ценна за хората с по-специален хранителен режим, защото представя вкусни рецепти без глутен и захар, има и такива, носочени към хора с хранителни алергии.

"Това са нашите рецепти, нашата история от любимото ни място - кухнята", каза още Петкова и допълни, че не се вдъхновява от кулинарни предавания, рядко гледа телевизия и я ползва по-скоро като шумов фон.

След като сподели своите истории, авторката раздаде автографи на почитателите си.