Летящата Мариана опитомява в родния Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:27, 19.04.2017

от Руслан Йорданов

Увличащата с приказните си сюжети художничка Мариана Калъчева –Алиса се завръща с нова изложба в родния Пловдив. Експозицията „Да си опитомиш“ ще бъде открита на 22 април, събота, от 17,30 часа в галерия „Park Store“ в Капана. На нея ще бъдат показани 12 живописни платна и 15 рисунки с туш на хартия.  

„Да си опитомиш“ е история за любовта, дързостта, смирението. Тя е един съвременен прочит на Малкия принц. Този „принц“ идейно дойде неканен, но трайно се нанесе с всичките си претенции, изисквания, условия и въпроси, беди и желания в кошницата с моя букет от пъстри впечатления и планове за близкото бъдеще. Той промени параболата на битието ми тук, след дългогодишно отсъствие и странство“, обяснява тя.

Мариана смята, че опитомяването означава  да накараш някой или нещо да се примири. „Не да го превъзпиташ, а да го запазиш за себе си. Този предмет или субект трябва да е спокоен и да иска да остане при теб. Да му дадеш пълната свобода и той въпреки това да остане“, казва тя.

Калъчева е родена и израснала под тепетата. Завършва специалност „графика“ при доц. Владимир Генадиев в АМТИИ (Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство) и участва в редица изложби в страната. През последните години шест години тя живее и твори във френския град Ница.

Поставя изложби в Белгия, Австрия, Франция, Монако, Русия, Португалия и Испания. Колекционери от цял свят се увличат по нейните рисунки, разказващи за вълшебни светове. Критиците наричат този жанр в изкуството наивизъм, но по-точно е да се каже, че нейните картини са шарени приказки за деца и възрастни, в които сякаш всеки миг можеш да прескочиш.  

Завръщането в Пловдив зарежда Мариана с нови изненади. „Намерих интересна среда, тук са моите приятели. Едни от тях разбрах, че са си отишли от живота ни - на тях посвещавам тази изложба. Както и новите приятели, които отварят следващата страница на живота. „Намирам разлика в Пловдив - в хората, в подновяването на града, в енергийния му поток. Аурата на града се изгражда от хората, които идват и от липсата на тези, които ги няма. Пловдив е град на творци на всяка крачка  можеш да срещнеш артисти, художници и музиканти.  Рядко се среща такъв извор за хора на изкуството“, подчертава художничката.

Прибира се за кратко през зимните месеци в европейската столица на културата. Сега се наслаждава на първата си пловдивска пролет от дълго време.  „Докато живеех в Ница, много ми липсваше родният град. Когато ми ставаше непоносимо тъжно, се връщах за малко“, признава тя. Завръщането я изпълва с мощен импулс. „Аз съм художник, който рисува доста бавно, но сега добре се организирах и ми харесва ритъма, в който започнах да работя. Рисувам бързо и работя под мотото „Ден картина прави“, смее се Мариана.

Да си опитомиш пеперуда 

Вълшебните светове, които нахвърля върху платното, носят белезите на радикалното лъчезарие.  „Всеки път, когато преборя един песимист и го обърна в оптимизма, смятам, че съм успяла. Това е голямата ми стратегия - ако мога чрез думи, рисунки или по друг начин да променя мисленето на някой песимист“, посочва тя.  

Според нея художниците са особени хора. „Всяка творба е приближаване до божественото. Работейки, ти влагаш емоция. Аз винаги влагам в рисунките най-позитивната си енергия. Когато се завърша една картина, понякога се чувствам доста изтощена. Но пък удовлетворението, с което си лягам, няма равно. Достатъчно ми е да се заредя и да започна отново на другата сутрин“. 

Докато рисува, Мариана се чувства отлично и непрекъснато се забавлява с интересните детайли и комични ефектите. „Понякога сама се смея с глас, изобщо кореспонденцията ми с платното е доста интересна.  Когато завърша картината, се чувствам сякаш съм се омъжила за слънцето или съм се влюбила наново. Препълнена съм от щастие и слънчево настроение“, разказва тя.

Мариана твърди, че вълните на вдъхновението я сграбчват и тя лети в някакъв свой сюрреализъм. „При мен е едно безкрайно летене. Често, докато говоря, приятелите ми казват, че съм пуснала сюрреализма на приказките и не могат да ме разберат. За тях съм летящата Мариана“, усмихва се загадъчно художничката. 

 

Да си опитомиш мак


Да си опитомиш фламинго


Да си опитомиш коте