Легендарен директор на Пловдивската опера предложен за орден „Стара планина”

  • от PlovdivTime
  • 11:22, 18.11.2021

Министерският съвет предлага на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Борислав Иванов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на културата и изкуството.

Маестро Борислав Иванов – дългогодишен диригент директор на Пловдивската опера в продължение на 15 години, е дирижирал над 3500 спектакъла на 4 континента и вече 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт. Доказан творец от световен ранг, той е доайен на българските диригенти с най-много изяви на световните сцени.

Творческият път на Борислав Иванов е едно стремително изкачване към световната слава. След завършване на Консерваторията със специалност оркестрово дирижиране при Влади Симеонов, той работи в ДМТ „Стефан Македонски”, ръководи хорове, оркестри и опери в различни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, осъществява премиери на най-известните му опери. За неговото майсторство ласкаво се изказват световни музикални авторитети като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963 ). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, участие в международен диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник отвъд „желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура.

Огромният и разнообразен репертоар на Борислав Иванов обхваща голяма част от световното и българско музикално наследство, както и цялата оперна класика: „Палячи” и „Селска чест”, „Травиата”, „Аида”, „Дон Карлос”, „Ернани”, „Набуко”, „Бал с маски”, „Трубадур” „Риголето”, „Отело”, „Кармен”, „Княз Игор”, „Евгений Онегин”, „Борис Годунов”, „Мадам Бътерфлай”, „Кармина Бурана” и др.

Огромен е неговият принос в утвърждаването на българската музикална култура ( любима му е Рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров) и големите български оперни гласове на световния подиум. Той представя и подпомага международната кариера на оперни певци като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова и др. С тях и с други изявени български солисти и музикални състави гастролира многократно в Испания, Италия. Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.

През тази година маестро Иванов отбеляза 90-годишнина с концерт.

Фотография: Национална опера и балет