Лъчезар Богданов: За голяма част от бизнесите пандемията беше трамплин

  • от PlovdivTime
  • 15:36, 27.12.2021

Пандемията и кризата тестваха много граници, неща, които хората казваха, че никога няма да се случат. Това каза  икономистът Лъчезар Богданов по bTV. По думите му икономиката бумти и за голяма част от бизнесите се е оказало, че пандемията е голям трамплин. Според проф. Ивайло Дичев живеенето онлайн, разкъсва човешките връзки.

„То създава човешки връзки, които ние още не знаем. Не знаеш името на съседа си, но от друга страна си в много близки отношения с човек от Австралия", обясни професорът.

Според него общият въпрос е ще има ли нужда от хора една бъдеща икономика. „Мисля, че ще има нужда и човешкото общество няма да стане излишно в един компютърен свят. Трябва да отворим нашите граници, да поканим някакви квалифицирани хора, които да подбираме внимателно. Защото модерната епоха е построена върху растеж, трябва непрекъснато да има повече, да се заселват повече хора“, допълни той.

Лъчезар Богданов заяви, че миналата година в началото на пандемията е станало ясно, че в цяла Европа загубените работни места са относително малко. „Правителствата изсипаха трилиони, за да спасят работни места, за да крепят бизнесите“.

По думите му сега потреблението се е отпушило и моментът на икономически страх е изчезнал.

"Ние в България за пореден път показахме, че можем да оцеляваме, че сме достатъчно устойчиви на външни шокове, проблемът ни е, че нямаме енергия да се развивам, да растем, ние оцеляваме, свиваме се. Имахме пандемия, външен шок, най-големите ни търговски партньори затвориха заводите, границите бяха затворени, летищата спряха, три пъти нови избори и въпреки това като цяло запазихме макроикономическата стабилност и като цяло стабилността на икономиката. Трудното обаче, което предстои, е да имаме възможност и енергия да направим скок и развитие“, заяви икономистът.

Според него предстои продължаване на плавния процес на излизане от икономическата криза.