Кръстю Кръстев: Работихме за повече средства и по-добри условия за културния сектор

  • от PlovdivTime
  • 18:33, 08.03.2024

 „Основен приоритет остава развитието на културния сектор и създаването на по-добри условия за работа в него, както и по-добра система за опазване на културното ни наследство“, посочи министърът на културата Кръстю Кръстев по време на отчета на правителството за изминалите девет месеца. Министър Кръстев изтъкна добрата работа на екипа, който работи в Министерството на културата.

„Благодаря за подкрепата на Министерския съвет, на Народното събрание, на всички хора от сектора, с които работихме заедно, имахме подкрепа и затова свършихме доста сериозна работа“, подчерта той.

Посочи, че Министерството на културата работи по развитието на няколко ключови проекта.

„Започва процедура за подписване на споразумение за създаване на Център за култура и изкуства „Св. св. Кирик и Юлита“. Осигурили сме над три милиона лева. Имаме много важната поддръжка на ЮНЕСКО. Има интерес и от други държави. Развитието му е като единствен център в света за световно наследство“, посочи министър Кръстев.

„Паралелно с това създаваме и Регионален център за подводна археология, отново под егидата на ЮНЕСКО. До 31 март т.г. ще внесем кандидатурата. В Центъра ще работят експерти от цял свят. Искам да благодаря изключително много на местните власти и на университетите в страната, на БАН и на Националния център за подводна археология“, изтъкна министър Кръстю Кръстев. По думите му българското изкуство става все по-разпознаваемо в света, затова Министерството на културата продължава да подкрепя неговото достойно представяне по света.

„Подкрепяме развитието с нови разходни стандарти на делегираните дейности като регионални библиотеки, музеи, читалища. С над 18% е увеличението за библиотеките и музеите. Има нова Методика за сценичните изкуства и нови програми с нашите ключови партньори“, информира още министър Кръстев и подчерта ключовата роля на Националното  сдружение на общините в Република България, на които също благодари за ползотворното партньорство.

Министър Кръстев отчете още, че увеличението на бюджета в Националния фонд „Култура“ е с девет милиона лева, а общо около четиридесет милиона лева са предвидени като увеличение за проектно финансиране за държавни, общински и частни организации.