Кръстю Кръстев: Пари в културата има, още миналата година имаше ръст на заплатите

  • от PlovdivTime
  • 21:34, 25.02.2024

„Пари ще има за всички. Вече е готов бюджетът за тази година и той е близо 500 млн. лв. Единните разходни стандарти са изготвени и предстои да бъдат гласувани от Министерски съвет и това ще облекчи работата на директорите на институции”, каза министърът на културата Кръстю Кръстев пред bTV. Той отбеляза, че още миналата година заплатите в сектор „Сценични изкуства” са повишени с 20-30 процента, особено в институциите, които имат високи резултати. Става дума от 300 до 600 лв.

Кръстев бе категоричен, че повече пари са заложени и за библиотекари, музейни работници, читалища. При тях увеличението ще бъде над  18 процента.  Той коментира, че средствата в културния сектор трябва да се разпределят правилно – там, където се работи и се управляват добре парите, творците трябва да получават парите си.

„Смятам, че ако този екип продължи работата си в Министерството на културата, могат да се очакват и по-добри резултати“, каза министър Кръстев.

Той каза, че на този етап с него не са водени разговори дали остава след ротацията.

 „Хората, които работят в този кабинет за професионалисти. Подложени са на много сериозен публичен натиск, не разбирам защо, но са стойностни хора, които много добре разбират с какво са се захванали. Аз съм от страната на всички, защото всички тези хора, които определят политическата обстановка, ме приеха като консенсусна личност. Имам пристрастия, но нека ги запазя за себе си“, каза той.  Кръстев определи политическото кабаре на днешния ден като жалко и не скри, че изпитва неудобство.

Тема на интервюто бе и недвижимото културно наследство на България.

„България има 44 000 паметници на културата.За запазването им трябва много пари. Непрекъснато разкопаваме, по малко реставрираме, консервираме и най-вече социализираме. Имаме много паметници на културата, които трябва да видят слънце и да бъдат отворени за хората. Ние сме на второ или трето място в света по паметници на културата“, каза Кръстю Кръстев.

За съжаление пагубно е времето, но и инвеститорският интерес. Кръстев подчерта, че новият Закон за културното наследство, както и предложенията по време на общественото обсъждане, ще нанесе необходимите действащи поправки.

Фотография: Георги Вачев

Kоментари

коментар
Пройков
23:24, 25.02.2024
Отговор

Пътник си бате. Каквито и да ги къдриш по БТВ. Къде ти е екипа - корумпирани пенсионери. Една Гешева пролет не прави!