Кръстю Кръстев отличи педагози, поети и хор от Пловдив за принос към културата

  • от PlovdivTime
  • 16:56, 03.11.2023
Преподаватели и институции от Пловдив бяха отличени за приноса си към българската култура по повод Деня на народните будители  на официална церемония в галерия "Средец" в София. Министърът на културата Кръстю Кръстев отличи с почетни награди „Златен век“ и грамоти над 50 творци и дейци.
 
Почетен знак "Златен век" - печат на цар Симеон Велики - златен, и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност  бе отличен Пенчо Пенчев, преподавател по ударни инструменти в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Негови ученици печелят публиката като солови изпълнители и като членове на създадения от него Ансамбъл за ударни инструменти "Престо".

Със същото отличие бе отличен поетът и драматург Иван Странджев. Негови стихове са превеждани на английски, словенски, чешки, немски, унгарски. Член на Съюза на българските писатели.

С плакет „Принос в развитие на културата" и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност бе награден академичният хор към АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Той е създаден през 1980 г. В сравнително кратък срок той отбелязва блестящи постижения у нас и по света. С изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности. Отзивите на чуждестранната музикална критика за хора отразяват оригиналния певчески стил и завладяващото изкуство, разкриващо „мистерията на българските гласове”, осъществявайки „нещо, което надминава представата за българската народна песен”, трогващи „с красотата, прецизността, артистична свобода и стабилна интонация”.