Красивото лице на пловдивската полиция: Амбициозна, смела и с Макаров в ръка

  • от Ива Модова
  • 16:28, 08.03.2020

На днешния ден – 8 март,  милиони хора по света отбелязват Международния ден на жената, в който мъжката половина от човечеството изразява своята почит и уважение към най-близки и любими момичета – майки, сестри, дъщери, както и спътнички в живота.

Борбата през последните години е за равенство между половете. В България обаче все още се корени разбирането, че има типични мъжки и женски професии. 

Екипът на TrafficNews ще ви представи една силна и независима жена, пример за това, че нежният пол може да застане наравно с мъжете.

Преди 9 години Мария заменя роклите с униформа, а бижутата – с боен пистолет. Тя е гордостта на пловдивската полиция със заслугите си на стрелбището, след като години наред е в челните места на състезанията за най-добър стрелец.

Мария Георгиева е инспектор в ОД МВР Пловдив. От 2011 година е в системата на вътрешните работи.

Завършила Академията на МВР и още от там се включва в отбора по стрелба, участвала е в различни състезания. Преди 9 години влиза в редиците на пловдивската полиция и се присъединява в отбора по стрелба към Дирекцията.

Поне 5-6 пъти в годината тя и колегите й ходят в различни градове на страната, за да участват в състезания по стрелба, в които се надпреварват с други нейни колеги от регионалните дирекции. И отборно, и индивидуално Мария и колегите й са печелили купи и медали в състезания по стрелба.

32-годишната Мария е млада, красива и амбициозна. Успешно изпълнява всяка поставена задача и макар да работи в предимно мъжки колектив, съумява да се подреди гордо до тях по време на акции и операции. Началото било трудно и често, за да се справя, разчита на чисто мъжки качества. С времето обаче открива формулата на успеха, а именно - човек да обича работата си. Сега Мария се чувства наравно с колегите си. Нещо повече – благодарение на заслугите си е  един от най-преспективните служители в пловдивското МВР.

„От малка съм си мечтала да съм полицай. Нетипично за едно момиче, но за мен полицаите са герои. Израснала съм в семейство, в което на почит бе справедливостта и честността. Именно това ме мотивира да се включа в редиците на МВР – да се боря за справедливост. С уважение и хъс записах академията на МВР. Със същата мотивация завърших и веднага започнах работа в Пловдив”, разказа пред нашия екип Мария Георгиева.

Най-добрият и верен приятел й е пистолетът. При всяка възможност Мария е на стрелбището, на което винаги е със завидни резултати. Както сама споделя, куршумът е винаги в десетката.

„Още от академията се включих в отбора по стрелба. Продължих и в ОД МВР – Пловдив. Веднъж в седмицата съм на стрелбището, а преди състезание всеки ден в продължение на седмица – две. С колегите ми сме винаги в първата шестица, аз самата имам и индивидуални призове”, разказва Георгиева.

Сваляйки униформата, тя е жена в пълния смисъл на думата. Обича сладичкото, дългите срещи с приятелки и поддържане на перфектните си форми. При всяка свободна минута Мария може да бъде открита на Гребната база да спортува.

„Спортът е здраве. Дори да не тичам, просто се разхождам навън. А състезанията по стрелба не са само задължение, а удоволствие”, допълва полицай Георгиева.

Най-силното й оръжие – чаровната усмивка, с която може да зарази с позитивност всеки около себе си.