Красимир Ранков отново стана боцман заради премиерата на “Старецът и морето“

  • от Мария Луцова
  • 16:43, 08.09.2022

„1/3 от живота ми е пряко свързана с морето, с морската професия. Работех във флота, на кораба „Смели”, после като брегова охрана. После слязох на брега, корабът тръгна и няма как – станах артист”, разказа актьорът Красимир Ранков, който ще изиграе премиерно моноспектакъла си „Старецът и морето” по Ърнест Хемингуей на 11 септември от 19.30 ч. в Камерната зала на Драматичния театър. Това е втората премиера на пловдивската трупа в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът”.

Именно работата по премиерното представление го върнала към боцманската работа, защото лично изработил част от декора, който в цялост е на Мариета Голомехова.

Целият проект има любопитна предистория. Драматургът на театъра Александър Секулов преди години се захванал с драматизация на великата творба на Хемингуей.  После текстът останал в архива му, до момента, в който се появил най-подходящият човек, за да изиграе героя – Красимир Ранков.

„Човек трябва да определи мястото си в морето. В тази жестока и необятна шир са нужни маяци. Щастлив съм, че почти в края на творческия ми път  се случи шансът да разкрия всичко онова, което съм научил от живота.  Когато прочетох текста на Александър Секулов, в почти всяка реплика откривах прашинка от своя живот.  В този моноспектакъл ще видите истинския Красимир Ранков”, разказа актьорът и призна, че това ще е една дисекция на живота му.  Две са темите, които ще разчете публиката – едната е, че човек трябва да се опитва да се бори, а другата – за съвестта. Всеки ще трябва да си отговори на въпроса имаме ли правото оцелявайки, да убиваме околните – физически и духовно.

„Казах, че съм по-особен старец и сега е време да го покажа”, допълни каза Ранков.  За избора на режисьор в лицето на брат му Веселин Ранков той се аргументира: „Едва ли има човек, който ме познава по-добре. Той може да бъде максимално критичен и откровен. Не си спестяваме нищо”.

„Трудно е да се работи с толкова голям и самобитен актьор като Красимир Ранков.  Още по-сложно е да като ти е брат, а още повече , когато ти е батко.  Моята единствена задача в процеса на работа бе да не преча на тази изповед. Учудвам се на смелостта на един актьор, който се разголва в такава степен пред публиката. Няма друг, който да може да изиграе този образ”, каза и Веселин Ранков.

Драматизацията но текста на Хемингуей е на Александър Секулов, постановчик е самият Красимир Ранков, а режисьор е брат му Веселин Ранков. 

Kоментари

коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ
05:39, 20.09.2022
Отговор

УСПЕХ