Кръщават алея в Пловдив и учредяват ежегодна награда на името на Милчо Левиев

  • от PlovdivTime
  • 12:51, 31.01.2023

Алея на Дановия хълм ще носи името на големия пловдивчанин - джазмена Милчо Левиев, а ежегодно ще бъде връчвана и награда за млад изпълнител. 

Това стана ясно след среща на съпругата на Левиев Вики Алмазиду със заместник-кмета по култура Пламен Панов, кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и директора на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова–Коева.

„По случай 85-годишнината на Милчо Левиев през миналата година започнаха поредица от събития, чието продължение е предстоящият концерт с филмова музика на Милчо Левиев "Отклонение", който ще се състои през октомври в Дома на културата. Началото на честванията беше поставено със "Соната 57" – посмъртния албум на музиканта, който бе реализиран през миналата година. Продължават концертите от „Камерна сцена Пловдив“, които са част от Културния календар на града. Община Пловдив се отнася с изключително уважение към маестрото, неговата памет и дейността на сдружението – продължител на паметта му“, отбеляза по време на срещата Пламен Панов. 

Поводът за визитата бе финализирането на три нови идеи, които предстои да бъдат реализирани. Първата е свързана с учредяването на нова награда и провеждането на конкурс.  Сдружение „Милчо Левиев“, чийто председател е Вики Алмазиду, и община Пловдив ще организират ежегоден конкурс на името на Милчо Левиев, с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант, който ще бъде избиран от авторитетно жури. Подобна инициатива има вече в Солун.

„Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му, освен популяризиране на творчеството му,  втората голяма цел, която сдружението си постави е работата с младите хора“, подчерта Вики Алмазиду, която също е изключително успешен изпълнител и преподавател.

Идеята е „конкурсът да бъде с усещането на фестивал“, а ключовата дума да е свободата. Още тази година Община Пловдив ще подкрепи организацията, а награда „Милчо Левиев“ ще се връчва ежегодно. Партньори ще са Музикалното училище и Музикалната академия в Пловдив и Нов български университет.

Втората идея, чийто вдъхновител е Георги Стаменов, е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. Пространството - алеята, шадраванът и над него мястото за сцена (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл.

„Там ще се провеждат малки концерти, с времето и целенасочена грижа  на това място в сърцето на Пловдив, ще се вдъхне нов живот.  Към момента алеята няма име, там няма жилищни или административни сгради и именуването не създава никакви административни неудобства“, поясни кметът на "Централен".  

Третото важно дело, чието начало ще бъде поставено още през настоящата година, е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев. По идея той ще е седнал, свирещ на пиано, монументът ще е в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от Съюза на архитектите в България и Камара на архитектите в България за избора на мястото на изпълнение на паметника.

През есента е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”, ще има майсторски класове и концерти н НУМТИИ, като на сцената ще се изявят съвсем млади музиканти от училището, което самият той някога е завършил и в което се е върнал да преподава за известен период от живота си, преди да замине.

Kоментари

коментар
nikola
23:27, 04.08.2018
Отговор

ok