Книга на пловдивчанката Василена Спасова със световна премиера

  • от Мария Луцова
  • 11:25, 03.10.2023

Още едно от талантливите лица на пловдивската литература - Василена Спасова, ще вдъхновява англоезичната читателска аудитория. Епистоларната повест "Писма до теб, до нея и до никого”, вече е преведена на английски и ще достигне до международната публика.

Книгата разказва историята на младо момиче, което израства в дом за деца лишени от родителска грижа. Книгата проследява живота на героинята след напускането на дома. Историята е написана под формата на различни писма, адресирани до нейната майка, която никога не е срещала. Често се използва ретроспекция и се разказват различни истории от дома, персонажи, спомени. Всяко писмо е различно само по себе си. През цялото време върви една сюжетна линия, която проследява живота на момичето, но във всяко писмо е разказана нова, различна история. Това дава поглед над живота ѝ в дома, живота и в момента и нейните мисли и чувства. Друга основна сюжетна линия е анорексията. Нейната най-близка приятелка страна от това заболяване. И главната героиня се грижи за нея. Въпреки че никога не е получила същата тази грижа от някой друг.

"Писмо до теб, до нея и до никого" печели конкурс на Национален фонд "Култура" в направление "Литература" и е финансирана от фонда. Издателство “Жанет 45” я издава. Книгата е носител на награда в "Проза" на 50-годишния юбилеен конкурс “Южна пролет” в Хасково.

Тази година на 17 октомври е официалното представяне на английската версия на книгата. Тя бе харесана и издадена от издателство Cybirdy Publishing Limited в Лондон. Вече я има официално в Amazon и всички големи сайтове.

Авторката Василена Спасова е родена в Пловдив. След завършване на средно образование е приета в Лондонския университет „Брунел“, където учи специалност „Театър, кино и телевизия“. Продължава образованието си с творческо писане в същия университет и през 2017 г. придобива магистърска степен. Дипломната ѝ работа е и нейната първа книга, за която получава висока оценка от своите преподаватели.