“Късо кино във “Фарго“ представя филм за Димана Йорданова

  • от PlovdivTime
  • 15:56, 27.06.2023

Специално издание на "Късо кино във "Фарго" с подкрепата на издателство „Жанет-45“ ще представи филмите "Ако имаше филм за мен" и "Туй то"  на 28 юни от 20.30 ч . Като част от програмата на „Пловдив чете“ ще видим новия документален филм за поетесата Димана Йорданова на режисьора Пламен Николов, както и още един негов филм – „Туй то“, посветен на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство в България.

АКО ИМАШЕ ФИЛМ ЗА МЕН

"Ако има филм за мен" предлага много интересен поглед към Димана и стиховете, като тя е едновременно главен герой и страничен коментатор. В продължение на 20-25 минути тя разсъждава какво трябва да има в един филм за нея. Говори за себе си в трето лице и с отстранение като за някой друг, когото познава добре. Този разказ е накъсан от стиховете й, които чете сама. Авторите на филма са се постарали да уловят различните й лица и чрез различните визии, когато разказва и когато чете, чрез осветлението, играта на цветовете, допълнителните кадри. Внушението е все едно тя се режисира на живо, а в края влиза и в ролята на зрител, който гледа готовия филм".

ТУЙ ТО

Филмът разкрива съкровените подтици за творене на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство в България – скулптурите акад. проф. Величко Минеков и акад. проф. Крум Дамянов. Те са автори на едни от най-популярните монументални скулптури в България. Филмът съпоставя мирогледа на големите майстори с двама млади творци, които вървят по стъпките им. Лентата „Туй то“ задава дълбоки въпроси като: „Как протича тайнственият творчески процес“ и „Какъв е смисълът на изкуството?“, а отговорите са болезнено откровени, особено от творците от младото поколение – скулптурите Румен Панайотов и Момчил Николов.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града. Входът е свободен!