Карикатуристът се върна като живописец

  • от PlovdivTime
  • 04:05, 04.10.2016

Изтъкнатият карикатурист Илиян Савков се завърна с голяма изложба в родния Пловдив. Снощи при голям интерес той показа  80 картини и 53 рисунки в галерия „Ромфея“.  Публиката в София отдавна е запозната и с таланта  му на живописец, но за пръв той представя по-цялостно творчеството си в европейската столица на културата.

"Дължа на Пловдив тази ретроспективна изложба. В началото на 80-те години изчезнах от града и сега се връщам с голямо вълнение. Все пак да си пловдивски художник е титла, а публиката тук е особено взискателна", отбеляза Савков, който е възпитаник на местната Английска гимназия.

Повече от десетилетие 55-годишният карикатурист рисува всеки ден  на страниците на вестник „Стандарт“.  Печелил е над тридесет награди от международни конкурси, сред които престижни надпревари  в Москва, Вашингтон и Истанбул.

През 1991 г. е отличен на най-големия конкурс за карикатура в света - на японския всекидневник "Йомиури шимбун“ в конкуренция  с 13 хиляди творци от 51 държави. Преди две години Илиян Савков получи и Голямата награда на Съюза на българските художници за карикатура през 2014 г.

Майсторът на нарисувания виц е силно изкушен и от абстрактната живопис. "Там намирам някаква безметежна пластична свобода, в която усетът и сетивата водят", казва той. Един от почитателите на Савков  посочва:  "Личи му, че рисува за себе си, с наслаждението на дете, което още никой не е обидил".  

Три дни след пловдивската премиера той ще открие голяма самостоятелна изложба с карикатури в Сатиричния театър в София. През октомври двете столици -  административната и културната, ще успеят да си поделят неговия талант. 

 

 

Сред портретите му преобладават ликовете на негови колеги - софийски журналисти

  

 

Изложбата в галерия "Ромфея" се натъкна на силен интерес

 

 

Савков за пръв път прави голяма изложба в родния Пловдив 

  Художникът е правил самостоятелни изложби в Русия, Америя, Турция и много други страни

 


 

Карикатуристът си остава "нетунингован дух"