Калоян Куманов - от футбола в “Байерн“ до любимия акордеон

  • от PlovdivTime
  • 12:41, 16.11.2023

Най-новият концертен формат "Еклектик" на Калоян Куманов ще завърши цикъла от събития на платформата "Камерна сцена Пловдив" на 16 ноември от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив. "Квартет с Калоян Куманов" е създаден специално за фестивала и ще бъде представен за първи път пред пловдивска публика. В него заедно с атрактивния и успешен акордеонист на сцената ще излязат Юлиан Янев (пиано, кийборд), Надя Казакова (вокал) и Владимир Владимиров (тамбура).

Компилираните музикални стилове в "Еклектик" ще ни поведат по пътя на барока, блуса и мистичния български фолклор, като именно това нехарактерно музикално разнообразие е заявка за силната вибрацията в интерпретациите на артистите, мултиплицирано в едно различно душевно преживяване.

Калоян Куманов е известен на съвременната българска сцена с оригиналните си проекти и превъплъщения. "Еклектик" не прави изключение, като и тук артистът остава верен на себе си в един безкомпромисен творчески подход, споделен с едни от най-изтъкнатите имена на родната ни музикална сцена.

Куманов има интересна съдба. След като се дипломира в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", специализира "Музика и дирижиране" в Държавния университет в Барселона. С таланта си извоюва мястото на солист и първи акордеонист на Акордеонния оркестър на Сабадей. С колегите си изнася множество концерти из цял свят.

Започва да преподава в консерваторията Лисеу, в музикалната школа "Орфео Грасиенс" и Музикалната академия на остров Менорка.

Въпреки успешната кариера в една от най-гостоприемните за българи държави в Европа и след 11 години в Барселона, преди седем години Калоян решава да се завърне у дома. Признава, че го е решил в един ден, когато осъзнал как испанците бранят всичко свое, дори и да не са прави. И си казал, че е време и той да се върне към родното.

"След средното си образование дойдох да уча в Пловдив в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". Веднага се почувствах добре в града и  затова, след като се прибрах в България, се установих тук", разказва Калоян.

Той е щастлив с музикалната си кариера и категорично отсича, че няма нито едно нещо, което да му се е налагало да пожертва заради акордеона: "нещо повече - той ми е дал много, сега аз чрез него се опитвам да дам на музиката". Дори и ангажираща и поглъщаща музиката му оставя време и за други любими занимания да играе и гледа футбол, да обикаля планините и да плува в морето.

Калоян Куманов има и друга любопитна история.

"Бяхме в Германия. Дойдоха скаути на една от оторизираните школи на Байерн Мюнхен в Бавария. Казаха ми, че с качествата, които имам, ще тренирам една година при тях и ще ме изпратят директно в юношеския отбор на Байерн. Играех като нападател и халф", усмихва се музикантът. Въпреки възможностите във футбола, той насочва усилията си към музиката.  От спорта му е останала любовта към Барселона. Не пропуска мач на испанския гранд.

С КОЛЕГИ НА СЦЕНАТА:

Юлиан Янев е един от доказаните пианисти в българската музикална сцена, част от големи музикални формати, като „Гласът на България“, дългогодишен музикант, композитор и аранжор на едни от най-известните поп и джаз изпълнители в България.

Надя Казакова е сред най-известните изпълнители на фолклорна музика с впечатляващ музикален път. Солист на НФА „Филип Кутев“, след това е част от петорката “5 Stars”, в момента има забележителна музикална солова кариера, също така е солист в ансамбъла на „Трудови войски“ – София.

Проф. Владимир Владимиров – изтъкнат наш тамбурист и педагог, преподавател в АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ гр.Пловдив и диригент на „Академичния народен оркестър“.

„Камерна сцена Пловдив“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година.

Билети се продават в цялата мрежа на Ивентим.бг, на каси и онлайн, както и на място преди концерта.