Каква беше 2020 година за пловдивския спорт (Обзор)

  • от PlovdivTime
  • 12:57, 27.12.2020

Годината за пловдивския спорт беше интересна и определено може да бъде определена като успешна. Пловдивските клубове в отборните спортове спечелиха общо три трофея, а два от тях играха в европейските клубни турнири. Пловдивските спортисти отново бяха и сред най-добрите в България, а феноменалното завръщане на Цветана Пиронкова на корта може би беше спортното събитие и на годината в България и определено Цвети ще бъде и сред фаворитите за приза Спортист номер 1 на България за 2020 година. За първи път от 23 години пловдивските тимове са в елитните дивизии на трите най-популярна отборни спорта - футбол - мъже и жени, волейбол - мъже и жени и баскетбол - мъже и жени,пише TrafficNews.

Цветана Пиронкова беше пловдивският спортист, който прослави най-много не само Пловдив, но и България през 2020 година. След тригодишно отсъствие Пиронкова се завърна на корта и достигна до четвъртфиналите на Ю Ес Оупън, Цвети не беше далеч и победа срещу най-добрата тенисистка в света Серина Уилямс. Пиронкова достигна и до трети кръг на другия турнир от шлема – Ролан Гарос. Пиронкова даде сериозна заявка, че има още какво даде на тениса и определено 2021 ще бъде интересна за пловдивчанката. Цвети стана и първа ракета на България отново след 3-годишно отсъствие, а следващата и цел е да се завърне в топ 100. 

Отборни спортове

Локомотив отново изпрати много успешна година, дори по-успешна от 2019-та. Тимът спечели Купата за втори пореден път, след като победи ЦСКА-София във финала след изпълнение на дузпи, а след това триумфира и със Суперкупата след успех над Лудогорец. Така Локо за втори път в историята си спечели два трофея след 2004г. 2020г. стана втората най-успешна година в историята на клуба, след шампионската 2004г. Локомотив достигна до мач срещу Тотнъм в Лига Европа и дори поведе. Тимът загуби с 1:2, но се държа достойно и не беше никак далеч от поне продължения срещу английския тим. В първенството Локомотив също показа сериозно ниво и въпреки изненадващото напускане на Бруно Акрапович, който пое към ЦСКА-София, "смърфовете" ще зимуват на второто място в класирането. Локо записа и историческа победа – 6:0 над Ботев в дербито, което беше и най-голямата победа в Пловдивското дерби.

Ботев изпраща една от най-тежките си години в последните 10 сезона. Тимът загуби полуфинала срещу ЦСКА-София за Купата и не успя да достигне до финал за трети пъти в последните четири сезона. Реално Ботев достигна полуфинал в турнира за четвърти пореден сезон. В първенството Ботев стигна до бараж за класиране за Лига Европа и загуби от Славия. Сезонът 2019-2020 не беше лош за тима. Новият сезон започна чудесно 2:0 срещу устремилия се Локомотив в дербито, последваха някои колебливи резултати, но и хубави срещи срещу Берое – 3:3, успех срещу Левски 2:0, но това се оказаха и последните радостни моменти за бултрасите през сезона. Ботев не успя да победи нито веднъж като гост, загуби с 0:6 дербито от Локомотив. Два месеца тимът не беше вкарвал гол и продължава да няма победа от 26 октомври. Ботев записа едва четири успеха през първия полусезон на кампанията 2020-2021 – три в първенството и един за Купата. Все пак тежката година завърши с надежда и то много голяма надежда за бъдещето на клуба. Беше подновено строителството на стадиона, като изпълнител на строителството е фирма ПИМК. Ботев е близо и до нов собственик - руският бизнесмен Антон Зингаревич. Има леко напрежение в преговорите, но все пак те продължават и на 8 януари Зингаревич може да влезе офиицално в клуба. Определено 2021г. ще е много интересна за Ботев.

Марица и Спартак изпращат много различна година. Марица се утвърди като един от водещите отбори в Трета лига и зимува в тройката. Спартак се завърна в Трета лига, но среща големи трудности и ще посрещне 2021 на 11-то място. Все пак от клуба анонсираха, че може да започне строителството на стадиона.

Волейболната Марица отново беше на висота. Маричанки бяха обявени за шампионки, след като първенството не завърши и спечелиха шестата си поредна титла в първенството. Отборът записа исторически три поредни победи в Шампионската лига и записа поредна страница в историята не само на клуба, но и на българския волейбол. Отборът достигна до 99 поредни победи без загуба в първенството и той пет години тимът не може да бъде победен в НВЛ. Тимът завърши годината с домакинство на шест мача от Шампионската лига. Това беше едно от трите най-големи спортни събития през годината – тенис турнирът София оупън, Шампионската лига в Пловдив и Европейското първенство по колоездене за мъже и жени в Пловдив. Маричанки загубиха и трите срещи, но се държаха доста достойно – изпуснаха победата срещу полския ЛКС и стана първият отбор, който взима гейм на турския гранд ВакъфБанк.

Волейболният Локомотив се завърна след над 10-годишно отсъствие в Суперлигата. Тимът беше поет от помощник-треньора на Марица Владимир Орлов. Локомотив стартира ударно и победи Левски в първия плейоф за класиране за първата осмица на Суперлигата. Следващите два мача бяха доста драматични, но Левски все пак успя да влезе в осмицата, а Локомотив остана във втората осмица. Там тимът има едва една загуба и е лидер в класирането.

Баскетболният Академик може би е най-ощетеният отбор от пловдивските през 2020 година. Тимът заслужено щеше да спечели първия си международен трофей – Балканската лига, но лигата така и не завърши. Баскетболното ни първенство също беше прекратено. Тимът стартира годината с много промени, но в момента също върви чудесно в Балканската лига със само една загуба, а в първенството тимът в момента е на третото място.

Женският баскетболен тим на Академик също не приключи предния сезон заради коронавирус. Баскетболистките на тима записа един успех през първия полусезон в първенството.

Индивидуалните спортове

Ситуацията с коронавируса отложи Олимпиадата в Токио за 2021, бяха отменени и много европейски и световни първенства, но пловдивските спортисти отново успяха да се справят много добре в тази ситуацията и отново бяха едни от най-добрите спортисти на България през изминалата година. 

Габриела Петрова също изпрати силна година. Стана балканска шампионка, завърши на второто място на турнира от Диамантената лига в Монако и втора позиция на силния турнир в Турку. Пловдивската спортистка беше обявена за атлет номер 1 на България за 2020 година.

Плувците Йосиф Миладинов и Диана Петкова продължават да изумяват. Двамата чупят рекорд, сред рекорд, а най-забележително е, че чупят своите собствени рекорди. Миладинов има квота за Олимпиадата, а Петкова успя да мине рекорд на най-добрата ни плувкиня за всички времена Таня Богомилова.

Спортист номер 1 на Пловдив за 2019-та година кануистът Ангел Кодинов записа сребърен медал от Световната купа в Сегед, Унгария.

Най-добрият ни гребец Кристиян Василев завърши на шестото място на Европейското първенство.

Джудистът Янислав Герчев завърши на петото място на Европейското първенство по джудо и спечели квота за Олимпиадата.

Тази година се реши да има отново анкета за Спортист на Пловдив, но без победител, беше обявена само десетка.

Ето и топ 10 на спортистите на Пловдив по азбучен ред:

Александра Начева (лека атлетика), Ангел Кодинов (каяк), Валерия Ватова (художествена гимнастика), Габриела Петрова (лека атлетика), Георги Цонов (лека атлетика), Диана Петкова (плуване), Йосиф Миладинов (плуване), Кристиян Василев (гребане), Цветана Пиронкова (тенис) и Янислав Герчев (джудо)