Изпращаме Надя Фурнаджиева на 13 октомври

  • от PlovdivTime
  • 12:06, 11.10.2021

Пловдивчани ще могат да се простят с Надя Фурнаджиева на 13 октомври - сряда, от 11 часа на Рогошките гробища. Тя бе едно от знаковите лица на Пловдив с успешната си книгоиздателска дейност като собственик на ИК "Летера", но и като изключителен преводач от немски.

Родена е 1954 г. в Пловдив. Завършила е немската гимназия в Бургас и немска филология в  СУ  „Св. Климент Охридски“. Дългогодишен редактор и преводач от немски език в издателство „Христо Г. Данов“.  В каталога на "Летера" Фурнаджиева представи изключителни издания - албуми на Пловдив, новото издание на книгите на Никола Алваджиев "Пловдивски хроники", "Старите черкви на Пловдив", "В сенките на древния Пловдив". Издателството срещна четящата аудитория и с изключително интересни автори на художествена литература.  Наред с прекрасния каталог от книги Фурнаджиева беше и бляскав преводач, а най-големия си талант тя вложи в българското издание на "Тенекиеният барабан" от Гюнтер Грас, „Лутанията на възпитаника Тьорлес“  от Роберт Музил,  „Камериерката“ от Маркус Ортс.

Надя Фурнаджиева заедно с Божана Апостолова и Стойо Вартоломеев бяха в основата на създаването на литературния фестивал "Пловдив чете", който продължава и до днес. 

Със своя непогрешим талант на преводач и книгоиздател, със своята безкомпромисност и взискателност, със своите високи морални
и естетически критерии, със своята човечност, щедрост и доброта тя ще остане завинаги в сърцата ни!

Поклон