IT експерт: Очаква се биткойнът да падне наполовина в началото на 2022 година

  • от PlovdivTime
  • 11:48, 28.11.2021

Криптовалутите набират все по-голяма пазарна капитализация и пропорционално с това интересът към тях става все по-голям. Докато преди няколко години се считаха за екзотика, то днес мнозина ги разглеждат като възможност за инвестиция, и то по същество - с шанс за голяма печалба. Криптопазарът обаче е и много рисков.

Какви са тенденциите и защо пловдивското заведение Rock'n'Bar БезистенЪ реши да предостави възможност на клиентите си да се разплащат с криптовалута, говорим с един от собствениците му и експерт в IT сферата Данаил Ванчев. 

- Кога ще дойде моментът, когато ще можем да си купим баничка с криптовалута?

- И сега може. Стига да има постерминал в дадения обект и приемат разплащане с карта, ако ти имаш такава, в която можеш да вкараш криптовалута. Обикновено тя се издадена от съответен дилър/борса на криптовалута и е стандартна виза карта, но не е задължително. Множество финансови институции вече разрешават криптовалута.

- Вие сте едни от първите заведения в Пловдив, дали възможност на клиентите си, да плащат с криптовалута. Защо решихте да внедрите услугата? Какви са добрите и лошите страни на услугата?

- Да, ние бяхме сред пионерите в Пловдив. Можем да взимаме всякакви валути. На въпроса защо, питам защо не. По-скоро проблемът е, че в България криптоплащанията много трудно се осчетоводяват. Причината за това е, че криптовалутите се смятат за финансов инструмент. Съответно според данъчното ни законодателство при такова плащане, това е равносилно на притежание на финансови инструменти от дружеството ти, което рефлектира с отрязването на фирменото ДДС.

- Има ли статистика на милиардерите от криптовалута, има ли познати лица?

- Няма как да знаеш на кого е някакъв определен биткойн адрес. Има статистика, но не се знае на кого са парите. Ако парите не са на борса, притежанието на криптовалута е анонимно. В този смисъл вероятно много сред богатите хора по света имат богато портфолио от криптовалута, но ние просто няма как да го знаем, ако те не го афишират или не прехвърлят парите на борсата. Иначе, например „Форбс“ изкараха списък със 7 криптомилиардери, които влизат в листата на най-богатите американци през 2021. Там начело стои изпълнителният директор на FTX Сам Банкман-Фрайд, който има над 22,5 милиарда долара в крипто. Създателят на „Етериум“ Виталик Бутерин също е криптомилиардер.

- Излязоха новини, че биткойнът, който е най-популярната криптовалута, е вече на борсата. Какво трябва да означава това за пазара?

- Биткойнът не е „листнат“ на фондовите борси. Борсово търгуваните фондове (ETF) са тези, които са го добавили в портфолиото си. На кратко казано това са финансови инструменти, идентично структурирани с взаимните фондове, чиито акции се търгуват на фондовите борси по начин, сходен с форекс търговията. Тоест това е тип инвестиционен фонд. Идеята е, че те реално не са длъжни да притежават биткойн, а единствено ти дават възможност да участваш на биткойн пазара, като печелиш или губиш от промените в цената без да купуваш реално криптовалута. Това става чрез договори за индекси на цените и съответно се игра е за маржа. От около два месеца биткойнът вече е достъпен на няколко такива различни ETF.

- Как влия това на биткойнът?

- Както се казва, добрите новини винаги качват цената на криптовалутите. Това се води добра новина. Те обаче, както вече обясних, реално не купуват криптовалута и съответно не играят финансова роля в образуването на цената на биткойна или на която и да е криптовалута.

- Как влияят кризите, било то икономически или здравни, върху пазара на криптовалута? Гледат ли хората вече на криптовалутата като на вид не просто инвестиционен инструмент, но и до някаква степен спестовен, т.е. само за бягство от инфлацията например, тип купуване на инвестиционно злато.  

- Кризите играят винаги положително. Колкото до инвестицията – златото също не мога да кажа, че е най-добрият начин за съхранение на парите, тъй като не се знае дали ще струва 2000 долара след 5 години. Преди 10 години платината е струвала повече от златото, докато цената ѝ в момента е малко над тази на среброто. Паднала е много. Това показва, че на пазара на ценни метали има големи сътресения, които трудно могат да бъдат предвидени.

- Има ли засилен интерес към криптопазара, предвид че в тежки времена хората винаги търсят алтернативни начини да инвестират парите си?

- Именно това е мотив за много хора да си купят криптовалута, разбира се стимул е и мисълта за бърза и голяма печалба. Друг инспириращ фактор е достъпността – вече е много лесно да си купиш с дебитна или кредитна карта, дори кеш. Като всеки друг балон, много хора нямат идея какво правят, но искат да си спестят парите някъде и ги инвестират в най-разнообразни, но непонятни за тях неща.

- Наричаш криптовалутата – балон, защо? Има прогнози, че той ще стигне 5 милиона до 2030 година.

- Защото цената в момента е много надута. Тя ще се коригира до няколко месеца. Наистина има прогнози, но никак не вярвам, че това ще се случи. 5 милиона, едва ли, защото това ще направи квадрилиони пазарната капитализация. Да, може да струва 5 милиона долара, но само ако с 5 милиона долара си купуваш една нормална кола. Но ако 1 долар след 2030 струва колкото 1 долар в момента, това е невъзможно.

- Как ще се балансира цената?

- Почти на всички пазари съществува цикъл. При криптовалутите този цикъл е на всеки 4 години, тъй като на всеки четири години се случва процес, който намалява прихода на хората, които копаят биткойн наполовина. Има зададени 21 милиона биткойна, а досега са „изкопани“ около 18 милиона. 2140 година копаенето на биткойн би трябвало да е приключило. Тоест на всеки 4 години може да се добива от копаене все по-малко и по-малко. Ако се погледнат за последните 8 години цифрите, това ясно се вижда. На последните два такива периода цената винаги е скачала драстично към края на годината и е падала главоломно януари месец. Този път обаче ще има финансова криза и може трендът да е нарушен. Не мога да прогнозирам дали това ще се случи със същата сила на сегашния завършващ цикъл, но със сигурност някъде в първото тримесечие на 2022 година следва да има сътресение, т.е. балансиране на цените. Цената ще падне поне на половина, може и повече. Предната корекция беше от 20 000 долара на 1800 долара.

- Това трябва ли да обезверява инвеститорите или трябва да имат търпение да запазят инвестицията?

- Търпение, трябва да си държат парите, да стоят на ръцете си и след 4 години ще си изкарат печалбата.

- С други думи в момента не е благоприятен момент и трябва да се изчака този спад.

- Всеки момент е благоприятен за инвестиция, защото след 3 години цената пак ще се качи много и даже ще бъде по-висока от тази в момента. Идеята е инвестицията да е по-дългосрочна – за 4-8 години.

- Говори ли се на пазара за валути, които могат да влязат в остра конкуренцияс биткойн?

- При криптото трудно може да се говори за конкуренция. Реално биткойнът в момента сам по себе си не струва нищо, даже мрежата му не е много добра. Причината е, че първата криптувалута. На мрежата ѝ реално можеш само да местиш биткойни от един адрес на друг. При други има функционалност, която позволява да местиш „умни договори“, при които при условия се случа даден резултат. Етериумът например е много по-развит като мрежа, а след него има и много по-добри. Все си мисля обаче, че въпреки тези ограничения, биткойнът винаги ще си стои стабилно като основоположник.  

- Много от хората, които решават да инвестират, се чудят колко пари трябва да вложат, за да има смисъл.

- Колкото могат да прежалят. Ако инвестираш в криптовалута трябва да вкараш само толкова, колкото можеш да загубиш. Това по същество е високорискова инвестиция. Няма нискорискови инвестиции, които могат да умножат парите ти за три години с толкова висок процент. 

- Как да си обясним цените на няколко криптовалути, които за няколко месеца скочиха драстично? 

- Когато ги пуснаха бяха много евтини, а после няколко определени известни личности ги споменаха. Това довете до резултатът, че наистина огромен брой хора вкараха пари, макар и по малко. Представете си 5-10 милиона души да вкарат по 1000 долара, това прави много пари. Криптовалутата все пак е подчинена на пазарната икономика. Като всеки друг пазар, ако тези, които искат да продадат валутата станат повече от тези, които искат да я купят, цената няма как да не се срине. Затова след бързото набиране на сила, често идва сериозен спад при тези проекти. 

- Кои са най-популярните грешки, които може да допуснат хората при инвестиция в криптовалута? И като цяло как хората да се ориентират в тази джунгла от многобройни видове криптовалути? 

- Ипотекират си къщите. В Щатите 2018, когато биткойнът стана 20 хил. долара имаше лавина от ипотеки, а всики тези хора после си изгубиха имотите. Криптовалутата, както вече казахме, трябва да се мисли като инвестиция в дългосрочен план - 8 години например. Не трябва да се заключват пари, които искате да ползвате, защото това в почти всички случаи означава, че ще ги изтеглите на загуба. Проблемът е, че винаги има покачване на интереса при високи стойности и хората купуват с надежда за бърза печалба. Колкото до изборът, разбира се най-разумно е да се гледат криптовалутите с най-висока капитализация. 

- На мен ми звучи като високорисков пенсионен фонд?

- Високорисков, но да. Впрочем в Германия преди около месец позволиха на пенсионните фондове да инвестират до 30% от капитала в криптовалути. 

- Дай съвет на хората, решили да купуват криптовалута? 

- Ако не са си купили досега, да изчакат до февруари /смее се.