Индийски принц награди пловдивски дизайнер

  • от Мария Луцова
  • 15:27, 20.11.2018

Талантливият дизайнер Иван Донев получи поредното признание за постиженията си. Пловдивчанинът бе отличен със статуетката "Golden lady 2018" за най-добър интернационален дизайнер в индийския град  Ченай от принц  Навабзада Мохамед Асиф Али, син и съветник на принца на Аркоф.

Иван Донев е роден в Пловдив. Завършил е основното си образование в Раковски, а средното в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив с профил народно пеене. През 2006 г. заминава за Италия с мечтата да учи сценография, но след една необичайна среща плановете му се променят. По време на ревю, на което помага, го спира достолепна жена, която е забелязала таланта му.

Иван кандидатства в международната академия за висша мода „Коефия” в Рим и е приет там. Той е едва вторият български студент в историята на престижния университет. Във ВУЗ-а Донев се учи от най-добрите – дизайнерите от световни модни къщи като “Булгари”, “Джими Чу”, а графика изучава при дизайнери на „Warner Bross“. Дипломните проекти на студентите се следят от дизайнери на “Валентино”, а стажът им преминава в модни къщи като “Фаусто Сарли”, “Гатинони” и “Ферагамо”.

Джаксън Полък вдъхновява модата на Иван ДоневПопулярният дизайнер е под тепетата за финала на младежкия проект

След дипломирането си през 2012 г. Иван Донев дебютира на Седмицата на модата в Рим. Следват поредица от престижни изяви и множество награди по цял свят. Талантливият българин успява да наложи името си на международната сцена, а миналата година стана носител и на „Златна игла” за дизайнер на годината в у нас.

Красивите модели на Иван красят страниците на най-големите модни и светски списания в света. Независимо от популярността и постоянната си заетост Донев работи по редица благотворителни каузи срещу булимията и анорексията, в защита правата на хора с увреждания.

От известно време талантливият дизайнер е и лектор на студенти и ученици по цял свят. Преди няколко месеца Донев вдъхнови с личната си история  и моделите си участниците в проекта „Живият Пловдив” със студенти от АМТИИ и ученици от гимназия „Ана Май”.