Ина Иванова е тазгодишният лауреат на националния конкурс за поезия “Христо Фотев“

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 26.03.2024

Ина Иванова е тазгодишният лауерат на XI Национален конкурс за поезия "Христо Фотев". Тя спечели гласовете на журито със стихосбирката си "Нещата, за които мълчим" (изд. "Жанет 45", 2022 г.) Наградата бе връчена на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет. Събитието бе един от акцентите в отбелязването на 90-годишнината от рождението на поета. 

"Аз действително обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, честност, дълбочина и особена съкровеност и честност. Благодаря за отличието и признание и за това, че сме тук заедно и че четем поезия", бяха думите на Ина Иванова, цитирана от БТА. 

В обосновката на журито с председател Аксиния Михайлов стихосбирката "Нещата, за които мълчим" Ина Иванова е отличена "заради ярката сензитивност и особената плътност на съдържание и форма на един оригинален език. За поетическия синтез, който се стреми да достигне зоните на неизречимото. На трансцедентното (поемата "Мелтеми"). На сложните човешки състояния. Поезия, в която образите дълбинно тълкуват абстрактното. За интензивността и кулминациите в перцепцията, които оформят ярките сюжетни планове."

За нейни подгласници с равен брой гласове в оценката на журито бяха избрани Георги Николов с „Както се отваря небе“, Едвин Сугарев с „Блудни синове“ и Керана Ангелова с "Дървото с наровете". Те бяха обявени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.За първи път тази година бе връчена и специална награда на името на бургаския поет Росен Друмев. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката "Сол" и Биляна Димова за "Телесно".

Връчването на наградите бе предшествано от близо едночасов музикално-поетичен спектакъл на режисьора Христо Симеонов, посветен на творчеството на Христо Фотев. В него рецитирани и изпълнени като песни прозвучаха не само някои от най-популярните стихотворения на поета, но и архивни записи с неговия глас от Златния фонд на Българското национално радио. В спектакъла участваха актрисата Гергана Стоянова, певицата Богомила Цекова, музикантът, композитор и диригент Георги Милтиядов, както и ученици по актьорско майсторство и преподаватели по спортни танци към Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров".