Иде краят на ерата “Богомил Грозев“ в “Старинен Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 13:30, 28.04.2021

Бъдещият директор на Общинския институт Старинен Пловдив трябва да има професионално образование в направленията история и археология, социология, антропология, науки за култура или туризъм. Това е едно от изискванията, заложени в документацията за обявяването на конкурс.

Критериите за кандидатстване вече са в Министерство на културата. Изпратени са за съгласуване още в края на миналата седмица, обяви Руска Вълева, началник на отдел Маркетинг и комуникации в Община Пловдив.

След падането на мораториума за провеждане на конкурси за държавни длъжности, наложен от Народното събрание, той ще бъде обявен официално. Това вероятно ще се случи в края на май, защото предстои Конституционният съд да се произнесе законно ли е решението на Парламента.

С обявяването на конкурс приключва едногодишното и много спорно управление на настоящия директор Богомил Грозев. Назначението му през февруари 2020 г. предизвика огромно напрежение в културните среди на града. Обяснението на кмета Здравко Димитров бе, че като публична личност, журналистът ще допринесе за популяризирането на Старинен Пловдив.

Назначението обаче бе в противовес с правилника на Общинския институт, защото Грозев нямаше необходимото образование, за да заема поста. Това не разколеба Димитров и той потвърди решението си. За времето като директор Грозев на няколко пъти влезе в окото на бурята със спорни управленски стъпки – първо изгони реставраторския курс на Екол Де Шайо от къща Нишанян, назначи ди джей Григор Чолаков за уредник на Античния театър, а после стана ясно, че не е допуснал специалистите от Археологическия музей да видят състоянието на мозайките в Епископската базилика.

Културните оператори също поведоха тиха война с Грозев, защото им създаваше непреодолими пречки при ползването на обекти на Старинен Пловдив за събития.

Има вариант обаче журналистът да продължи работата си под тепетата, но на друга сходна позиция, твърдят близки до властта.