Хлебна война в Пловдив между наука и занаятчии

  • от Мария Луцова
  • 18:34, 09.11.2018

Тоталната хлебна война с размяна на остри реплики във Фейсбук между майстора хлебар Георги Лефтеров и преподавателката в УХТ доц. д-р Цветана Гогова се пренася в пренася в реалния живот. След няколкомесечни спорове двамата си обявиха дуел, на който да премерят сили и да докажат кое е по-силното оръжие – месалът или бумагите. 

„Хлебните войни” ще потушава ветеринарят Костадин Шанков, на когото му дошло до гуша спорът. Часът и мястото на дуела вече са ясни – 15 и 16 декември от 10.30 часа в учебната практична зала на Университета по хранителни технологии. 

Титаничен сблъсък на науката и занаятчийството! Кой ще нокаутира в схватката между месала и бумагите, питат се замесените в хранително-вкусовата интрига. 

„Хлебните войни” само на пръв поглед са опасни и могат да доведат до кръвопролития. Всъщност те са част от обучителен проект на участника в Мастър Шеф 2017 Костадин Шанков. Той е решил да изправи месала срещу науката с една-единствена цел – да се разбере чий хляб е по-вкусен.

Двата дни на дуела ще изправят доц.д-р Цветана Гогова и майстор Георги Лефтеров в шеструндова битка.

Съперничеството им ще се реши в 15-часово колосално хлебно, теоритично, практично, състезание. Резултатът ще бъде над 10 вида хляб и печива.  Едни суровини, различна направа – кой ще излезе прав в битката на доцент против майстор? 

В почивките участник на Мастър Шеф показва тънкости в кулинарията.

Двамата дуелисти вече активно тренират за предстоящия сблъсък. Търсят се само секунданти.

ЕТО И КАКВИ СА ПРАВИЛАТА НА ДУЕЛА:

Три етапа


1. Обредни български хлябове (четири основни вида).
2. Манастирските хлябове на Европа (четири вида).
3. Най модерния хляб – последен шик в Пекарството. 

Рецепти - от тайните разработки на Университета и от скришната майсторска тетрадка.

Подетапи:
Значения на обредните хлябове и тяхното развитие от миналото до наши дни.
Що е то манастирски хляб?
Видове бързи закуски.
Стирато – първата багета.
Може ли от 0,200 кг тесто да се направи три метрова багета?
В почивките между етапите: доктор Шанков – тайните на истинските вкусове, практическа лекция и демонстрация по кулинария.

Правила:
Не се разрешава използването на готови смески и подобрители.
Не се разрешава фото и видео заснимането без одобрението на организаторите.
Не се разрешава физическо насилие.
Разрешава се замерянето, захвърлянето с брашно, тесто и други хлебни неща.

Фотографии: Димитра Лефтерова