Гранд дамата на шахмата Виктория Радева е спортист на Пловдив за 2023 г.

  • от Валентин Видолов
  • 09:50, 22.12.2023

Шахматиската Виктория Радева е спортист на Пловдив за 2023-та година. Вики беше наградена на церемония в Галерия "2019". През годината тя стана европейска отборна шампионка за жени по шах, припомня TrafficNews. На второто място завърши европейският шампион и вицесветовен шампион по карате - Валери Димитров, който за 22-ри път стана европейски шампион по карате.

На трето място завърши стрелецът Кирил Киров, който днес беше обявен и за стрелец номер 1 на България за 2023-та година. Той стана първият пловдивски спортист с квота за Олимпиадата и спечели бронз от Световното първенство по стрелба.

На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов, зам.-кмета по спорта Николай Бухалов, директор дирекция "Спорт и младежки дейности" Петър Зехтински, председателят на комисия по "Младежки дейности и спорт" Ерол Садъков, генерал Явор Матеев, спортисти, треньори и ръководители. 

През миналата година отличието спечели шангистът Дейвид Фишеров, който обаче се контузи тежко през тази година и не участва в състезания. 

Тази година нямаше класация за най-добър спортен талант, а най-добрите получиха стипендии и награди. Наградени бяха лекоатлетката Радина Величкова от СКЛА "Ботев", гимнастичката Ванеса Емилова от клуб "Тракия" и състезателят по аеробика Александър Мишинков от клуб "Аеробика АМД".

Специален плакет получи Организационният комитет на Световното първенство по гребане в лицето на неговият председател Иван Попов. 

Бяха наградени и най-добрите спортисти на армията за България - пловдивчаните младши сержант Ваня Гатева и младши сержант Неделчо Василев. 

За доброто настроение на гостите се погрижиха музикалните таланти от ЦПЛР - Общински детски комплекс – Пловдив и от Арт Войс Център, с музикален педагог Руми Иванова.

Ето и призовата десетка:

1. Виктория Радева - Шах - СКШ "Марица" - треньор Йордан Иванов 

2. Валери Димитров - Карате шинкиокушин - АСКК "Тракия" - треньор Димитър Трампов

3. Кирил Киров - Спортна стрелба - АСК "Тракия" - треньор Диана Богданова 

4. Диана Петкова - Плуване - ПК "Спринт" - треньор Ботко Трендафилов

5. Пламена Миткова - Лека атлетика - СКЛА "Локомотив" - треньор Ивайло Русинов

6. Борислава Иванова - Аеробика - СК "Аеробика АМД" - треньор Димитрина Къндева

7. Иванка Попова - Карате шинкиокушин - АСКК "Тракия" - треньор Димитър Трампов

8. Илиян Радулов - Тенис - ТК "Тракия" - треньор Христо Боянов

9. Лилия Митрева - Таекуондо до ИТФ - АСТК "Тракия" - треньор Георги Петров 

10. Александра Начева - Лека атлетика - СКЛА "Ботев" - треньор Стойко Цонов