„Госпожа Опера“ участва в международен проект по програма Еразъм +

  • от PlovdivTime
  • 19:59, 24.05.2021

Образователният проект „Госпожа Опера” на Държавна опера-Пловдив в партньорство с университети и оперни театри от Испания, Италия и България получи зелена светлина за европейско финансиране по програма Еразъм + в навечерието на 24 май.  През следващите две години ще бъде разработена образователна методика с видео уроци за запознаване с оперното изкуство на деца от 0 до 6 години, заедно с отделни видео ръководства за техните родители и предучилищните педагози. Ще бъде създадено и мултиезично приложение, в което под формата на игра децата ще навлизат в света на операта, ще се запознават с композитори, ще слушат известни арии и ще могат да гледат адаптирани оперни спектакли.

В проекта „Опера и ранно детско образование: изграждане на европейско самосъзнание чрез музика във времена на пандемия“ обединяват сили Университетът и Операта в Овиедо (Испания), Миланският университет Бикокка, AsLiCo- Италианска асоциация за опера и концерти, АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Държавна опера – Пловдив.

Операта като европейска културна ценност и нейният отпечатък за постигане на чувство за общностнапринадлежност са в основатана избрания методологичен подход. Сред целите на проекта са да се стимулира чрез опера вкус към качествена музика в най-ранна детска възраст, да се ​​подобри развитието на музикалните, когнитивните, психомоторните, езиковите иемоционалните компетенции на децата, както и да се насърчават и подкрепят родители в тяхната ключова роля закултурното образование на децата им.

Педагогическите и техническите департаменти на висшите учебни заведения ще разработват елементите на образователните методики и техническите аспекти за видео съдържанието и приложението, а Опера Пловдив, операта в Овиедо и AsLiCo ще допринесат с експертизата си за разработване на музикалното съдържание. Трите артистични организации ще произведат и копродукция на адаптирано оперно заглавие за деца от 2 до 4 години, което ще бъде представено в Пловдив, Овиедо и Комо. Спектакълът ще използва елементи от разработената методика за обучение като включва различни способи за привличане интереса и вниманието на най-малките зрители.

Опера Пловдив бе поканена за участие в проекта заради натрупания опит и успехите си в  развитие на детски публики чрез образователната платформа „Госпожа Опера“ и създаването на адаптирана продукция – концерти, мюзикъли, балетни и оперни деца за най-малките зрители. Безценен е опитът на културната институция в изготвянето на адаптирано видео съдържание за деца повреме на пандемията от Ковид и разпространението му за ползване в пловдивските училища по проекта „Госпожа Опера в училище“, както и музикалните спектакли „Академия за бебета на Госпожа Опера“за деца от 0 до 4 години. Освен предоставяне на модела за Госпожа Опера като медиатор в образователния процес по музика за най-малките, специалисти от Опера Пловдив ще консултират избора на музикално съдържание и художествено оформление – декори, костюми и осветление, към разработените видео уроци.

Международните работни групи вече започнаха своята работа онлайн, а с напредването на проекта ще се осъществят консултации, конференции и тренинги в трите участващи държави. Водеща институция в проекта е Университетът в Овиедо.