Гордост: Млада актриса от Пловдивския куклен театър с награда “НАЙ-НАЙ-НАЙ“

  • от PlovdivTime
  • 16:22, 11.02.2021

Едно от най-новите попълнения на Държавен куклен театър-Пловдив - Елин Стоянова, е носител на тазгодишната награда "НАЙ-НАЙ-НАЙ 2020" за "Актриса за куклен театър". Призът се връчва традиционно в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" на изявени студенти, които завършват и вече тръгват към своя професионална реализация.

„Поздравления, Елин! Убедени сме, че тази награда е първата от много, които те очакват!  Желаем на всички, които започват пътя си в изкуството през това трудно време, много вдъхновение, успехи и късмет”, отбелязаха повода колегите ѝ от Пловдивския куклен театър.

Стоянова е възпитаник на НАТФИЗ в специалност „Актьорско майсторство за куклен театър”. Възпитаник е на голямата актриса и педагог проф. Жени Пашова. Любопитното е, че Пашова също започна своята кариера под тепетата през 1980 г. и в продължение на 3 години бе част от трупата и спечели награди с роли в знакови представления в Кукления театър.

Елин вече направи своя дебют под тепетата в спектакъла „Приключение с маймунка” на Ева Кьосовска. Премиерата бе в края на миналата година. Тя ще играе и в едно от представленията, които се очакват с огромен интерес от публиката – „Бомбето”, спектакъл за възрастни по едноименната новела на Йордан Радичков, на знаковия куклен режисьор Катя Петрова.

Наградите „НАЙ-НАЙ-НАЙ“ са първият отличителен знак в професионалното развитие на абсолвентите от НАТФИЗ. Номинираните и носителите им се определят чрез референдум, с тайно гласуване, от всички членове на факултет „Сценични изкуства“ – преподаватели и студенти, над 350 души.  Тази година номинациите се оказаха общо 36. Отличията – статуетка и грамота, бяха връчени в единадесет категории.