Голямо признание за легендата Пенка Стоянова, приемат я посмъртно в Залата на славата

  • от PlovdivTime
  • 12:48, 03.04.2021

Пенка Стоянова става втората българка в Залата на славата на ФИБА. Легендата на пловдивския Марица и националния отбор ще бъде приета посмъртно официално сред най-големите легенди и светила на баскетболната игра в историята на онлайн церемония на 18 юни.

Преди това единствено Ваня Войнова от жените баскетболистки в България е получавала подобна чест, като тя бе приета в Пантеона на баскетбола посмъртно през 2007 г. Преди две години в Китай в Залата на славата на ФИБА бе приет и Атанас Голомеев. 

България има представители и сред легендите в съдийството в Залата на Славата в лицето на Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Новината за огромната чест към Пенка Стоянова (1950 - 2019) първа научи дъщерята на легендата Теодора Бонева.

„За нас е огромна чест да ви информираме, че Вашата майка г-жа Пенка Стоянова бе избрана посмъртно за член на Клас 2021 на Залата на славата на ФИБА като играч.

Залата на славата е олтар, посветен на удивителните личности, които положиха основите на глобалния баскетбол от създаването му до славата му в днешни дни. Залата се опитва да е уникална международна институция, която промотира и припомня за успехите на баскетбола по цял свят и приема велики мъже и жени от всички епохи, които са били проактивни и забележителни по пътя за развитието на нашия спорт.

Впечатляващите индивидуални постижения на г-жа Стоянова като играч на женския национален отбор на България, спечелил сребърен и бронзов медал на Олимпийски игри, сребърен медал на ЕвроБаскет, а също и безброй клубни успехи подпомагат изключително много развитието и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят“, пише в писмото от ФИБА.

В Клас 2021 Пенка Стоянова се нареди до имена като гръцката легенда Панайотис Янакис, германеца Детлеф Щремпф, руснака Сергей Тараканов, канадецът Стив Неш, французойката Елизабет Фияковски и треньорските знаменитости Чък Дейли и Еторе Месина.