Големият пловдивски майстор Кирил Коликов с признание от ЮНЕСКО

  • от PlovdivTime
  • 19:22, 10.12.2020
Майсторът на хладни оръжия Кирил Коликов бе награден за цялостен принос и творчески постижения в областта на традиционните занаяти. Наградата му бе връчена от директора на Етнографския музей в Пловдив доц. д-р Ангел Янков на закрита церемония тази сутрин. Тя е от името на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.
 
Кирил Коликов е майстор-ножар, който е превърнал един традиционен занаят в изкуство. Негови кортици и ножове са подарявани на Владимир Путин, немския треньор по футбол Франц Бекенбауер, Вселенския патриарх, Раул Кастро, Джоко Росич, принц Чарлз, губернатора на Санкт Петербург. Шедьоврите му са част от антуража на министър Цветан Цветанов, Бойко Борисов, главния секретар на МВР Калин Георгиев. Негов е и ножът, изработен за филма "Време разделно".
 
В свое интервю преди време Коликов казва, че ако се наредят всички изработени от него ножове, вероятно ще стигнат до София и обратно.  Той е редовен участник в изложби и има множество награди за своите постижения. Обучил е няколко ученици, а неговите офицерски кортици са публикувани в български и чуждестранни каталози.